Syv personer værfast på fjellet – søker ly i hytte

En omfattende redningsaksjon ble satt i gang for å hente ned elleve personer fra Ovaldsnuten i Eidfjord kommune i Vestland lørdag kveld. Været i området er svært dårlig.

Siste: I 9-tiden skal de siste fra turfølget ha kommet seg trygt ned fra fjellet. Ingen ble skadd og alle er etter forholdene i god form, opplyser politiet.

I 21-tiden ble fire av personene hentet ned fra fjellet ved Ovaldsnuten i Eidfjord kommune i Vestland. Da sto sju personer igjen. Været i området er svært dårlig.

Et redningshelikopter forsøkte flere ganger å hente ut gruppen, men måtte til slutt gi seg etter en kamp med naturkreftene.

– Helikopteret har vært i området lenge og prøvd fra både nord- og østsiden. Sist gang kom de nærme, men kraftig bygevær i området med både vind og nedbør gjorde det umulig, sa operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt.

– Var bekymret

Klokken 23.39 nådde redningsmannskap fra Røde Kors den værfaste gruppen til fots, opplyser politiet.

– Røde Kors er fremme og har gitt dem mat, energi, varmetepper og styrkedrikk. De er nå i ferd med å ta seg til fots til en hytte som er omtrent tre kilometer unna i luftlinje, sier operasjonsleder Eivind Hellesund til TV 2 klokken 01.35.

De syv var helt utmattet, men klarte likevel å gå av egen maskin. Operasjonslederen sa at han lenge var bekymret for utfallet.

– Jeg var bekymret en stund. De er svært kalde og det kom noen bekymringsfulle meldinger om tilstanden deres. Nå ser det ut som det går fint, og de bruker sine siste krefter på å gå til hytten, fortalte Hellesund.

De syv personene og redningsmannskapene fikk ly i en hytte like før klokken 03.00 natt til søndag.

Mann mot natur

Gruppen søkte ly i hytten, i påvente av bedre vær og dagslys. De er alle svært slitne, men det er ikke meldt om noen fysiske skader.

– De er helt tappet for krefter. Det går sent, men det går rett vei. Det er en kamp mellom mann og natur, og foreløpig leder mannen, sa Hellesund.

Følget på elleve personer ble værfast etter en sauesanking tidligere på dagen. Politiet berømmer innsatsen til de frivillige redningsmannskapene som er med på å føre dem i trygghet.

– Det er en imponerende innsats fra Røde Kors. Blant de frivillige er det folk som har vært med på sauesankingen tidligere i dag, som nå har gått opp igjen på fjellet. Det er rett og slett imponerende, roser operasjonslederen.

Elleve personer

Politiet ble varslet om hendelsen klokka 19.17 lørdag kveld.

Like etter klokka 21 skrev Vest politidistrikt på Twitter at fire personer var blitt hentet ut av et lokalt helikopterselskap. De ble fløyet ned og overtatt av helsepersonell. Minst to av dem skal være i dårlig fysisk forfatning.

– De skal ha drevet med sauesanking og har vært der oppe i hele dag. De er svært våte og kalde. Det er kritisk å få hjelp opp til dem, sier Hellesund.

Følget besto i utgangspunktet av elleve personer og tre hunder. Det skal ikke være barn i følget.

Ny redningsaksjon

Samtidig som de sju hentes ned fra Ovaldsnuten, satte Røde Kors igang med en ny redningsaksjon inne på Hardangervidda. En mann på telttur ble overrasket av det plutselige værskiftet, og trengte hjelp av redningsmannskaper.

– Vi har omdisponert enkelte av redningsmannskapene fra Ovdalsnuten. Vi har hatt SMS-kontakt med mannen, som er bekymret for at han ikke klarer å holde varmen. Han har lite mat og alle klærne hans er gjennomvåte, sa Hellesund.

Redningsmannskapene måtte tilbakelegge en tur på fire timer for å nå ham, men var likevel optimistiske.

– Han har telt, han har ly. Vi er optimistiske på at det skal gå fint, det vil bare ta tid, sa operasjonslederen.

Klokken 02.54 meldte politiet at elleve frivillige og politi er på vei mot stedet. Det anslås at det vil ta dem tre timer å nå teltet, og aksjonen beskrives som krevende. Klokken 06.30 var også et redningshelikopter på vei mot stedet.

Klokken 7 meldte politiet om at Røde Kors har vært i kontakt med savnede, som fremstår i god form.