Reddet 70 fanger fra IS-henrettelse – ble hedret med Medal of Honor

Sersjantmajoren vervet seg til militæret etter terrorangrepene 11. september 2001. 19 år senere mottar han USAs høyeste militære utmerkelse for sin rolle i en dramatisk redningsaksjon.

I 2015 var sersjantmajor Thomas Payne utplassert i Irak. Han var del av en gruppe amerikanske elitesoldater, som kjempet mot terrorgruppen IS.

22. oktober hadde Payne og medsoldatene allerede reddet et titalls personer fra et IS-fengsel, da de mottok et nødanrop: En annen gruppe soldater befant seg på toppen av den brennende nabobygningen, omringet av fiendtlige styrker.

Sendte selvmordsbombere

Payne og resten av soldatene, mellom ti og tjue totalt, nølte ikke et sekund. De stormet mot den brennende bygningen, mens kulene haglet mot dem.

– La oss bli med i denne kampen, var oppfordringen fra Payne.

Soldatene kom seg opp på taket, og herfra tok de opp kampen mot IS-soldatene. Terrorgruppen svarte med å sende flere selvmordsbombere mot bygningen. Eksplosjonene var så kraftige at taket begynte å riste.

Måtte tvinges ut

Til tross for at soldatene ble kraftig beskutt, klarte de å komme seg inn i bygningen. Også her ble flere titalls personer holdt fanget, mens de ventet på å bli henrettet av IS. Ved hjelp av kurdiske allierte klarte de amerikanske styrkene å få ut alle gislene.

Totalt 70 gisler ble reddet fra de to IS-kontrollerte fengslene.
Totalt 70 gisler ble reddet fra de to IS-kontrollerte fengslene. Foto: Kurdistan Regional Security Council via AP

Payne gikk inn og ut av fengselet tre ganger, for å forsikre seg om at alle var ute. Ifølge sersjantmajoren måtte flere av de 70 gislene tvinges ut, da de var for skrekkslagne til å gå.

Se redningsaksjonen øverst i saken

Hylles av Trump

Fredag blir Payne hedret for innsatsen i 2015 med USAs høyeste militære utmerkelse – Medal of Honor. Seremonien holdes sted i Det hvite hus, hvor Donald Trump roser sersjantmajoren opp i skyene.

– Han er en av de modigste mennene i verden, skryter presidenten ifølge AP.

Én amerikansk soldat mistet livet i redningsaksjonen. Payne sier medsoldatenes innsats «inspirerer ærefrykt».

– Det gjør meg stolt av å være amerikaner. Arven deres lever videre gjennom denne utmerkelsen, slår Payne fast.

Relatert