FHI: Må være forberedt på nye utbrudd
Folkehelseinstituttet sier i sin nye risikovurdering at man må planlegge for en ny bølge av koronaviruset. – Det vil alltid være en risiko, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad.
I rapporten vurderer Folkehelseinstituttet nå at risikoen for smittespredning som høy på lokalt nivå, moderat på regionalt nivå og lav på nasjonalt nivå.
– Vi ser flere lokale utbrudd, dette er ventet, og vi tror vi kommer til å se flere slike utbrudd fremover. Spesielt utbrudd blant unge voksne kan bli store gjennom smitte i sosiale sammenhenger, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.
Planlegger for en ny bølge
I risikovurderingen skriver også FHI at det nå må planlegges for en ny, nasjonal bølge, selv om målet er å unngå denne ved å følge strategien.
Hvis en slik bølge skulle komme, er det mer sannsynlig at det vil skje til høsten og vinteren når folk i større grad samles innendørs, ifølge rapporten.
– Vi må være forberedt på nye lokale utbrudd i Norge i tiden framover, slik vi har sett flere eksempler på etter sommeren, sier assiterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, til TV 2.
– Det vil selvsagt alltid være en risiko for en ny bølge med ukontrollert smittespredning, slik vi hadde i mars måned, men denne risikoen er lav så lenge folk flest følger grunnleggende smittevernråd og vi klarer å fange opp de fleste smittetilfellene ved testing, sier Nakstad.
Anbefaler å følge fastsatt strategi
Folkehelseinstituttet anbefaler at regjeringen fortsetter å følge den fastlagte strategien, med fokus på å oppdage lokale utbrudd tidlig i tråd med regjeringens beredskapsplan og håndboka for kommuneleger.
Dette krever ifølge rapporten styrking særlig på fire områder:
- Det må være god kapasitet for testing og raske svar, spesielt på prøver fra utbrudd.
- Kommunene må være beredt på å håndtere utbrudd; spesielt må kommunelegene og deres smitteoppsporingsteam være godt rustet for langvarig beredskap.
- Befolkningen må gjennom god risikokommunikasjon forberedes på at de generelle tiltakene skal vare lenge.
- Overvåkingen og delingen av data mellom kommunene og Folkehelseinstituttet må forbedres.