Rekordfall i Touren – Hushovd irritert av mistenkeliggjøring

Det tråkkes til i Tour de France-fjellene i rekordfart. TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd mener det ligger mange hederlige årsaker bak.

Romain Bardet sykler sin åttende Tour de France, men den franske 29-åringen har aldri opplevd et lignende nivå som i årets utgave.

– Jeg gjør noen ritt jeg aldri trodde jeg skule klare. Jeg slår rekorder, så formen er veldig god, men nivået er superhøyt. Alle topprytterne er her med bare ett eller to unntak, har Bardet fortalt på en pressekonferanse.

– Det blir kjørt raskere enn før. Vi slår rekordene på hvert fjell i denne Touren, ble AG2R La Mondiale-rytteren sitert på av Cyclingnews.

Om ikke rekordene på hver topp blir slått, har noen bestetider falt.

OVERVELDET: Romain Bardet forteller at han aldri har opplevd en Tour de France det går så raskt som i år.
OVERVELDET: Romain Bardet forteller at han aldri har opplevd en Tour de France det går så raskt som i år. Foto: Johnny Fidelin / BILDBYRÅN

Opp Col de Peyresourde slo Tadej Pogacar rekordene til Alexandre Vinokourov og Iban Mayo, som begge ble tatt i doping. Også opp Col de Marie-Blanque gikk det rekordfort med Pogacar, Primoz Roglic, Mikel Landa og Egan Bernal, viser den uoffisielle oversikten til Climbing-Records.

Rekordene får enkelte i sosiale medier til å mistenkeliggjøre Tour-feltet.

– Det blir satt rekorder i bakker som har vært kjørt over hundre år i Tour de France-historien, og ser du tilbake på historien med doping og alt det, er det lett å trekke paralleller, men det ligger mye mer bak, mener TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd i Tour de France-sendingen.

Peker på flere årsaker

Thor Hushovd mener det er altfor enkelt å mistenke juks.

– Jeg konkurrerte i en tid det var mye rart, i hvert fall har vi sett det i etterkant. Jeg vet hva jeg står for, så jeg blir irritert når noen sier at dersom noen sykler fort, skyldes det et eller annet. Med historien sykkel har, så kan jeg også skjønne at tema kommer opp, sier han.

Hushovd mener det er mange hederlige grunner som ligger bak.

– Sykkel har så mange spesialister innenfor kosthold, ernæring og trening, de beste i verden på hvert felt, syklene er blitt lettere og girutvekslingen er annerledes. Det er forskning på hvordan man skal sitte best mulig på sykkelen og få det mest økonomiske tråkket, forklarer Hushovd.

Den tidligere verdensmesteren peker også på at koronapausen gjorde at rytterne fikk opptil fire måneder konkurransepause til oppkjøring i motsetning til to måneders oppkjøring i en vanlig sesong.

– Nå har alle blitt tvunget til en lang treningsperiode, og der kan du jobbe ned på detaljnivå og rytterne kan styrke svakheter og bygge opp basen igjen til å sitte i fjell i lang tid. Du bygger opp lungekapasitet, muskler og den biten. Da klarer du å heve deg prosent etter prosent, sier han.

Hushovd mener alle disse faktorene gjør at det går fortere i Tour-feltet.

Risiko for å sprekke

Usikkerheten i koronapausen skapte usikkerhet, tror Hushovd.

– Jeg tror også rytterne i den situasjonen kanskje har tenkt på om de aldri kan konkurrere igjen eller kanskje ikke sykle Tour de France. De kan ha lurt på hva som skjer med laget og jobben sin. Jeg tror de er vanvittig motivert, og det gjør at det går fortere, sier han.

Men Hushovd utelukker ikke at noen kan sprekke etter råkjøret i starten.

– Det er klart det er en risiko. Nettopp Pogacar har vært en av dem. Bernal har knapt løftet på rumpa engang. Han har syklet med den mentaliteten han har fått inn i hodet fra ledelsen til Team Ineos om å spare og spare. Det er nettopp det Bernal og Team Ineos gjør, sier han.

Før 13. etappe er Primoz Roglic sammenlagtleder av Tour de France med 21 sekunder ned til fjorårsvinner og andremann Egan Bernal. Nevnte Pogacar ligger på sjuendeplass med 44 sekunder opp til Roglic.

Relatert