´TV 2 i mora:

Flyktningene på Lesvos: – Slipp oss ut av buret!

LESVOS, HELLAS (TV 2): Situasjonen på den greske øya Lesvos er på bristepunktet. Flyktningene og migrantene demonstrerer med krav om å slippe ut av det avstengte området. Samtidig blir forholdet til de lokale innbyggerne stadig mer anspent.

Det er fredag formiddag. Det som starter som en liten demonstrasjon, vokser seg raskt større. Mye større. Etterhvert marsjerer mange hundre flyktninger og migranter mot veisperringene, der de blir møtt av et stort antall opprørspoliti.

Flyktningene slår plastflasker mot hverandre og roper så høyt de kan:

– Frihet, vi vil ha frihet! Slipp oss ut av buret, vi er ikke dyr!

Til slutt snur de og marsjerer rundt en kilometer i motsatt retning. Der blir de møtt av et like stort politioppbud.

Stekende sol

De store protestene varer i timesvis i den stekende solen.

– Jeg flyktet fra Afghanistan for å ikke dø. Men her dør jeg litt hver dag, sier Amir.

– Vi har ikke mat, ikke vann. Ingen fasiliteter. Ikke engang en vask! Dette er ikke menneskelig, vi må ut herfra!, roper en annen afghansk asylsøker, Mohammed Ali.

Men demonstrantene kommer seg ingen vei. Stadig flere politifolk kommer til for å hindre at noen klarer å forlate området.

Til slutt roer demonstrasjonene seg ned, og flyktningene synker igjen sammen langs fortauene. Flere av dem har vært i skogen like ved veien og rasket med seg stokker og greiner som de prøver å bygge seg en hytte av.

– Vi er mange tusen som må sove her på gaten enda en natt. Barna våre fryser, vi har ikke engang tepper, fortviler en syrisk familie, som sitter på fortauet med de få eiendelene de klarte å redde da Moria-leiren brant ned.

Tente på selv

Greske myndigheter mistenker at beboere i leiren selv tente på brannen i protest mot isolasjonskravene som ble innført etter at 35 migranter testet positivt for koronavirus.

Men også de lokale innbyggerne på Lesvos har fått nok av situasjonen. Flere steder har de satt opp veisperringer for å hindre myndighetene i å bygge en ny flyktningleir. Det kommer rapporter om at regjeringen i Aten planlegger en ny, lukket leir på Lesvos.

– Det kommer ikke på tale, sier en av innbyggerne ved veisperringene. Ingen av dem ønsker å bli filmet i dag, men når kameraet vender en annen vei snakker de gjerne:

– Vi vil gjøre absolutt alt vi kan for å hindre at det kommer en ny leir her. Men dette betyr ikke at vi er rasister, vi har bare fått nok etter årevis med mange tusen migranter her.

På en kafé like utenfor det avstengte området, er det ingen tvil om hva som er den store snakkisen.

– Situasjonen er veldig spent og ustabil, sier Suli Aranit, før han ruller seg en sigarett.

– Innbyggerne her har tatt godt vare på flyktningene, men de ønsker jo ikke å bli værende her. Lesvos står alene i denne situasjonen. Det er ingen som har hjulpet oss, vi har båret hele byrden alene. Nå må resten av Europa hjelpe oss, sier Aranit.

Vil stoppe en ny leir

Leiren har de siste årene huset rundt 13.000 asylsøkere, til tross for at den kun er dimensjonert for knappe 3.000. Mange mistet sine siste eiendeler da flammene fortærte teltene.

Relatert