HENGLAGT: Mange lys ble tent på åstedet hvor en sudansk mor og hennes tre barn ble funnet i vannet ved Fagereng i Tromsø i desember i fjor.. Moren og to av barna er døde. Saken mot kvinnen, som var siktet for drap og drapsforsøk, er henlagt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
HENGLAGT: Mange lys ble tent på åstedet hvor en sudansk mor og hennes tre barn ble funnet i vannet ved Fagereng i Tromsø i desember i fjor.. Moren og to av barna er døde. Saken mot kvinnen, som var siktet for drap og drapsforsøk, er henlagt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Henlegger sak mot kvinne etter barnedødsfall i Tromsø

Riksadvokaten har henlagt saken mot en kvinne som var siktet for drap og drapsforsøk etter at hun og hennes tre barn ble funnet i vannet ved Fagereng i Tromsø i fjor.

– Riksadvokaten henlegger saken fordi den siktede kvinnen er død, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding fredag morgen.

De skriver at politiets etterforskning har gitt påtalemyndigheten grunnlag for å slå fast at hun drepte to av sine barn og forsøkte å drepe det tredje.

Den 27 år gamle moren døde sammen med to av sine tre barn etter at de ble funnet livløse i vannet utenfor Fagereng i Tromsø 2. desember 2019.

Den sudanske kvinnens minste barn var den eneste av de fire som berget livet. Politiet ønsker ikke si noe om barnets tilstand.

Vet hva som skjedde

Saken ble ferdig etterforsket i juli.

Over 100 vitner har blitt avhørt i forbindelse med etterforskningen som politiet omtaler som omfattende.

Politiet har jobbet ut fra fire hypoteser. Etter hvert som etterforskningen har pågått, har tre av hypotesene svekket seg, mens det som nå er konklusjonen i saken, har styrket seg.

– Vi har et godt bilde av hva som skjedde den dagen, sier etterforskningsleder Line Lindén på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Ifølge Lindén hadde de hatt en tilsynelatende normal dag inntil hendelsen skjer.

Siste bevegelse

Kvinnen og barnas siste bevegelser er fra mobilen til kvinnen, som viser at de beveget seg ned til fjæra i 16-tiden den dagen.

Litt senere fikk politiet melding om en hensatt barnevogn.

– De gikk ned mot fjæra, og kort tid etterpå gikk moren ut i sjøen med sine barn. Hun drepte barna med drukning og/eller nedkjøling før hun tok sitt eget liv med drukning, sier Lindén.

Tre pass, fire personer

Etterforskningslederen sier at de fire lå i vannet i rundt 51 minutter til en time og 20 minutter før de ble hentet opp.

Ifølge politiet er ingen andre skyld i hendelsen.

Lindén sier at politiet ikke har funnet et sikkert svar på hvorfor det lå tre pass i barnevogna, kanskje fordi det skulle gjøre identifiseringen lettere, sier hun. Politiet har ikke har funnet noen spor på reisebestillinger.

Årsaken til at det var tre pass i vognen og ikke fire var at det yngste barnet ikke hadde pass.

– Vi finner heller ikke spor på at mor har planlagt handlingen, foruten at hun tok med seg passene hjemmefra, sier Lindén.

Motiv

Politiet sier de har fått motivet grundig belyst, men ønsker ikke å dele det med offentligheten.

– Vi anser det å være et privat anliggende og kommer ikke til å kommentere det ytterligere, sier Lindén.

En av hypotesene til politiet har vært at hendelsen var en ulykke, men det har de altså gått ut fra.

– Det er vanskelig å se at en ulykke skulle ha rammet så fatalt, sier etterforskningslederen.

De har også utelukker de to andre hypotesene, at far eller andre familiemedlemmer sto bak eller at en psykotisk person sto bak.

Den tragiske saken fikk stor oppmerksomhet. Få dager etter hendelsen ble det arrangert en minnemarkering i Tromsø sentrum hvor over 1.500 personer deltok.

Relatert