12 av 16 smittet av koronavirus etter korøvelse: – Viser hvor lett det smitter

Etter en korøvelse i Bergen i slutten av august ble 12 av 16 smittet. Byrådet har nå innført anbefaling om tre meters avstand på korøvinger.

Tirsdag meldte NRK om ti smittede kormedlemmer fra Lystgåren Vokal – et kor som holder sine øvelser på Lystgården på Landås i Bergen.

Kor-leder Arild Bakke forteller til TV 2 at elleve nå har fått påvist smitte.

– 11 av 15 er nå bekreftet smittet, bekrefter en korona-hes Bakke på telefon, og legger til at den aktuelle øvingen varte i to timer.

Holdt avstand

Bakke forteller at de var bevisste på avstand mellom deltakerne under øvelsen.

– Vi forsøkte så godt vi kunne å holde god avstand under øvelsen, men om vi har fulgt alle smittevernsprosedyrer til punkt og prikke kan jeg ikke si sikkert, sier han.

Han sier også at deres erfaring er at en meters avstand under slike øvelser, ikke er nok.

– Dagen etter øvelsen fikk vi melding fra en av dem som hadde vært der om at vedkommende hadde symptomer. Da vedkommende fikk bekreftet covid-19, ble alle som hadde vært på øvelsen satt i karantene, så vi har gjort alt vi kan for at dette ikke skulle spre seg videre, sier Bakke.

Anbefaler tre meter

Under torsdagens pressekonferanse i Bergen tok helsebyråd Beate Husa (KrF) opp nettopp viktigheten av å holde avstand under slike øvelser.

– Vi ser at noe av smitten har spredd seg gjennom flere ulike kormiljø. Vi oppfordrer sterkt til smittevern og at de som skal synge sammen holder tre meter avstand, sa Husa.

Bakke sier han støtter de nye anbefalingene.

Norsk musikkråd og Norges Korforbund mener det er tilstrekkelig med 2 meter i front, og 1,5 meter til siden, slik det fremgår i deres veileder.

– Lystgården Vokal har blant annet øvd i betraktelig mindre lokaler enn anbefalt i vår veileder, sier Åsmund Mæhle, generalsekretær i Norges korforbund.

Norges Korforbund berømmer Lystgården Vokal for arbeidet de har gjort med smittesporing etter øvelsen og det gode samarbeidet de har hatt med kommunen.

Også i noen studentkor har sangere fått påvist smitte uten at det peker på korøvelsen og sangaktiviteten som åsted eller årsak til dette.

– Vi er bekymret for at det er så mye skam knyttet til sykdommen, det er ekstremt viktig at man er åpne selv ved små brudd på smittevernreglene, da det potensielt kan gi store samfunnsmessige konsekvenser, sier styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

Helsedirektoratet har godkjent at musikkøvelser kan gjennomføres hvis Norsk musikkråds veileder følges.