SYK: Molly har hatt oppkast og diaré den siste uken. Fostermor er bekymret for at symptomene ligner på den mystiske hundesykdommen som gjorde mange hunder syke i fjor. Foto: Privat
SYK: Molly har hatt oppkast og diaré den siste uken. Fostermor er bekymret for at symptomene ligner på den mystiske hundesykdommen som gjorde mange hunder syke i fjor. Foto: Privat

minst 20 nye tilfeller av syke hunder:

Molly (7) har hatt oppkast og blodig diaré: – Jeg er veldig bekymret

Et mystisk sykdomsutbrudd førte til at mange mistet kjæledyrene sine i fjor. Mattilsynet bekrefter at flere hunder er blitt syke også i år.

– Molly var ute på kveldstur sist fredag, og da vi kom hjem satte vi frem kveldsmat. Molly er egentlig veldig glad i mat, men hun ville ikke spise og kastet opp senere på kvelden, sier Rachel Alexandra Ødegaard (23).

Matmor tenkte ikke særlig over det, og regnet med at Molly bare var litt uggen i magen.

Lørdag våknet Ødegaard opp til at Molly hadde kastet opp over hele stue- og kjøkkengulvet.

– Jeg måtte løfte henne opp for å få på henne båndet. Hun orket ingenting, og hun så ikke engang på oss når vi snakket til henne, sier Ødegaard.

Hun kastet seg i bilen i retning dyresykehuset i Oslo.

De siste ukene har Mattilsynet igjen fått meldinger om at minst 20 hunder har blitt syke med blodig diaré. Symptomene minner om det omfattende og uavklarte sykdomsutbruddet i fjor høst.

I fosterhjem

Molly og lillesøsteren ble kjøpt som valp i Spania og tatt med til Norge.

Den første eieren leverte frivillig hundene til 4Ever Home Adopsjon og Omplassering, ettersom vedkommende ikke selv klarte å ta vare på dem. Da hadde søskenparet ekstremt dårlig tannhygiene og masse floker i pelsen.

Rachel Alexandra Ødegaard er frivillig for organisasjonen, og ble fosterhjem for den syv år gamle tispen i desember.

– Det er så mange hunder til omplassering, som trenger hjelp og som leter etter nye hjem. Jeg har allerede blitt utrolig glad henne, forteller hun.

Blodig diaré

På dyresykehuset kunne hverken prøver eller røntgen gi svar på hva som feilte Molly.

– Hun var så slapp og fikk nesten ikke i seg mat og drikke. Derfor bestemte sykehuset å beholde henne for observasjon over natten, forteller Ødegaard.

Søndag fikk Molly i tillegg blodig diaré.

– Da ble jeg veldig bekymret. Spesielt fordi mange mistet hundene sine, som hadde samme symptomer, i fjor, sier fostermammaen.

Molly ble værende på sykehuset enda en dag til observasjon, før veterinærene mente hun var frisk til å komme hjem. Onsdag kastet hun opp på ny og måtte atter inn på sjekk.

Torsdag er hun ifølge Ødegaard fortsatt svært svak.

20 nye tilfeller

I fjor høst ble flere hundre hunder syke med blodig diaré, uten at Mattilsynet klarte å finne kilden til det omfattende utbruddet.

De siste ukene har Mattilsynet igjen fått minst 20 meldinger om hunder som er blitt syke med samme symptomer.

Det er foreløpig ikke mistanke om et nytt utbrudd som det vi så i fjor, men Mattilsynet og Veterinærinstituttet følger situasjonen tett.

– Nå er vi ikke så bekymret for et lignende utbrudd, men man kan jo aldri forutsi hva som skjer, hvor stort omfanget kan bli etter hvert, sier Ole Hermann Tronerud, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet til NRK.

– Det har også kommet inn meldinger om noen hunder som er døde, men vi vet ikke om det kan kobles til dette ennå, sier Tronerud.

SPANSK: Molly kom som valp fra Spania til Norge. Siden det har hun hatt flere hjem. Foto: Privat
SPANSK: Molly kom som valp fra Spania til Norge. Siden det har hun hatt flere hjem. Foto: Privat

Veterinærene Rachel Alexandra Ødegaard har vært i kontakt med har ikke funnet årsaken til at Molly opplever symptomene.

– Det gjør meg selvsagt veldig bekymret at det er så likt, sier hun.

Har fått økonomisk støtte

Via organisasjonen var Molly forsikret for 30.000 kroner. Ettersom sykehusbesøkene ble mange og regningene oversteg dette beløpet, så organisasjonen seg nødt å be om hjelp.

De la ut et innlegg på Facebook-siden sin, og har torsdag kveld samlet inn cirka 9000 kroner fra medlemmene sine.

– Det er skummelt når Molly er så syk, så jeg er utrolig takknemlig overfor alle de snille menneskene som har bidratt. Hun har hatt tøff start på livet og fortjener en sjanse nå på sine eldre dager, sier Ødegaard.

Molly har fortsatt ikke kommet til seg selv torsdag kveld, så Ødegaard forteller at hun vil følge nøye med i dagene som kommer.

– Hun er langt ifra den glade, friske Molly jeg er vant til, og jeg kommer nok ikke til å slutte bekymre meg før hun er helt frisk. Vi gir henne den hjelpen hun trenger og krysser fingrene for at formen hennes ikke forverrer seg, sier hun.

Relatert