Fikk drømmejobben som SAS-pilot – flyttet hjem og tok butikkjobb

Joakim Stokke (25) brukte én million på pilotutdanning og ble ansatt i SAS, men så kom pandemien. På seks måneder er hverdagen blitt helt annerledes for han og flere tusen nordmenn.

Lørdag 12. september er det et halvt år siden regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid.

431.100 nordmenn registrerte seg som arbeidssøkere hos NAV etter at koronakrisen startet. Det er flere mennesker enn det bor i Bergen og Stavanger til sammen. I dag er det totale ledighetstallet 208.100, ifølge NAV.

En av mange som fikk hverdagen sin snudd på hodet, var 25 år gamle Joakim Stokke.

SAS-PILOT: For bare seks måneder siden satt Joakim Stokke bak spakene på en SAS-maskin.
SAS-PILOT: For bare seks måneder siden satt Joakim Stokke bak spakene på en SAS-maskin. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Han hadde fulgt drømmen sin om å bli pilot. Etter utdanningen i Sandefjord var han forberedt på å jobbe utenlands i en periode for å få seg erfaring deretter få et jobbtilbud i Norge, men så fikk han plutselig fast jobb i SAS.

I februar begynte han opplæring på flytypen Boeing 737, men han kom så vidt i gang før pandemien traff Norge. Han ble først permittert, men i juli ble permitteringen til en oppsigelse.

Da tok han et valg.

MISTET JOBBEN: I juli kom beskjeden. Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS.
MISTET JOBBEN: I juli kom beskjeden. Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Spår langvarig ledighet

I april så TV 2 Nyhetene nærmere på gruppen som ble sagt opp, permittert eller mistet inntekten sin som følge av koronakrisen.

2100 personer svarte på vår spørreundersøkelse.

Nå har vi stilt de samme personene nye spørsmål. 1700 har svart.

Svarene viser at én av tre fortsatt ikke er tilbake i jobb som før tiltakene ble innført.

Blant disse er kjæresteparet Marcus Piippo og Henriette Espmarker, som TV 2 fortalte om lørdag.

– Det vi vet fra tidligere om gruppen som havner utenfor arbeidslivet, er at tiden blir en fiende. Jo lenger folk går uten jobb og noe meningsfullt å gjøre, jo mer motløse blir de, og jo dårligere CV får man. Dermed blir det vanskeligere å få dem inn i arbeidslivet igjen, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

KAN VARE LENGE: Sjeføkonom Øystein Dørum mener at det vil ta tid før situasjonen normaliseres.
KAN VARE LENGE: Sjeføkonom Øystein Dørum mener at det vil ta tid før situasjonen normaliseres. Foto: NTB Scanpix

Undersøkelsen viser at de som ennå ikke er tilbake i jobb, er mer pessimistiske nå enn de var i april.

20 prosent av de som fortsatt er permitterte eller har redusert inntekt som følge av koronapandemien, svarer at ikke tror at de er tilbake i jobb om seks måneder. 44 prosent svarer «vet ikke».

– Husholdningene representerer en vesentlig del av etterspørselen i økonomien, og høyere arbeidsledighet betyr lavere inntekter i husholdningene, lavere etterspørsel og lavere aktivitet. Og sånn sett også færre jobber andre steder i økonomien, sier Dørum.

– Hva viser anslagene deres?

– Vi tenker oss at ledigheten blir høyere enn normalen i hvert fall de neste to-tre årene.

– Så dette kan bli langvarig?

– Dette ser ut til å bli langvarig, ja.

I perioden 8. - 16. april 2020 ba TV 2 Nyhetene personer som var rammet økonomisk av koronapandemien om å svare på en spørreundersøkelse. Totalt oppgav 2126 personer at de var blitt permittert, oppsagt eller hadde mistet mer enn 50 prosent av inntekten sin.

25. august 2020 ble disse personene bedt om å svare på en ny spørreundersøkelse. Alle svar er levert via nettskjema. 1723 har svart. Det utgjør en svarprosent på 81. Svarene er innhentet i perioden 25. august – 2. september 2020.

Alle tall i denne artikkelen er basert på svarene fra de som har svart på begge undersøkelsene. Dette gjelder tabeller der vi viser svar fra både april og september. Tallene for april kan derfor ha små avvik sammenlignet med tall oppgitt i tidligere artikler på tv2.no.

Utvalget ble rekruttert gjennom et nettskjema distribuert via TV 2s nettsider og sosiale medier. Alle som svarte ble identifisert med Bank-ID eller annen elektronisk ID. Alle data blir behandlet anonymt. TV 2 samarbeider med Universitetet i Oslo om en sikker løsning for innhenting og oppbevaring av sensitive data.

TV 2s utvalg består av 60,7 prosent kvinner og 39,3 prosent menn. Det er dermed en større andel kvinner i TV 2s utvalg enn i NAVs arbeidsmarkedsstatistikk. Flest personer i utvalget oppgir at de har jobbet i bransjene serviceyrker og annet arbeid (27%), butikk- og salgsarbeid (21%) og reiseliv og transport (16%).

Sammenlignet med NAVs arbeidsmarkedsstatistikk er Oslo underrepresentert i utvalget. TV 2s spørreskjema er kun distribuert på norsk. Dermed er det grunn til å tro at personer med minoritetsbakgrunn er underrepresentert.

Flyttet hjem og tok butikkjobb

Men hva gjør man når man har fått drømmejobben, for så å miste den igjen med en gang?

Joakim Stokke valgte å flytte fra livet på Østlandet og hjem til foreldrene sine i Selbu i Trøndelag. Med en million i studiegjeld etter pilotskolen, trengte han en jobb.

Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS og jobber nå i matbutikk på hjemstedet Selbu.
Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS og jobber nå i matbutikk på hjemstedet Selbu.
Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS og jobber nå i matbutikk på hjemstedet Selbu.
Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS og jobber nå i matbutikk på hjemstedet Selbu.
Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS og jobber nå i matbutikk på hjemstedet Selbu.
Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS og jobber nå i matbutikk på hjemstedet Selbu.
Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS og jobber nå i matbutikk på hjemstedet Selbu.
PÅ JOBB: Joakim Stokke mistet jobben som pilot i SAS og jobber nå i matbutikk på hjemstedet Selbu.

25-åringen ble ansatt i Coop Prix-butikken i hjemkommunen.

– Det har definitivt vært en helomvending, men jeg trives veldig godt, og jeg er glad for å få muligheten til å flytte hjem og å ha en jobb å gå til, sier Stokke.

TV 2 møter ham i dagligvarebutikken som tilbyr alt fra grillet kylling, maling og postutlevering - til en fryser full av trønder-spesialiteten Sodd.

– Det er alltid noe å gjøre, og det er mange oppgaver å lære seg. Samtidig er det, i likhet med i pilotyrket, mange faste rutiner og prosedyrer.

«Åh, har du havna her?»

– Hvordan reagerer folk når du forteller at du har flyttet hjem og begynt her?

– Det er jo noen som sier «åh, har du havna her», sier 25-åringen og fortsetter:

HVERDAGEN: Joakim Stokke savner jobben som pilot i SAS, men har funnet seg godt til rette i den nye tilværelsen.
HVERDAGEN: Joakim Stokke savner jobben som pilot i SAS, men har funnet seg godt til rette i den nye tilværelsen. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

– Det er akkurat som at noen synes synd på meg, men jeg trives så godt her. Det er hyggelig å ha gode kolleger og å møte kunder hver dag, sier han.

– Hvordan ser du på fremtiden?

– Jeg tror denne situasjonen kan vare en stund, men det er jeg forberedt på. Det er nok lurt å ha litt is i magen. Jeg er jo pilot, og det er det jeg har tenkt til å jobbe som, sier han.
I KASSA: Joakim Stokke betjener kundene i kassa på Coop Prix i Selbu.
I KASSA: Joakim Stokke betjener kundene i kassa på Coop Prix i Selbu. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Relatert