Den jødiske restauranten Goldenberg ble angrepet 9. august 1982.
Den jødiske restauranten Goldenberg ble angrepet 9. august 1982. Foto: Jacques Demarthon/NTB scanpix

Terrorsiktet Skien-mann varetektsfengsles i fire uker

Mannen i 60-årene er tiltalt i Frankrike for overlagt drap etter terrorangrep i Paris i 1982.

Mannen i 60-årene som onsdag ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ble i dag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett.

PST pågrep den terrorsiktede mannen etter å ha mottatt en europeisk arrestordre fra franske myndigheter. Han er ifølge PST tiltalt av Paris-domstolens avdeling for antiterrorisme for overlagt drap og forsøk på overlagt drap.

PST opplyser til NTB at spørsmålet om utlevering til Frankrike først vil bli vurdert etter prosessen med å få varetektsfengslet mannen.

Mannen fra Skien skal ifølge fransk politi ha medvirket i et terrorangrep mot en jødisk restaurant i Paris i august 1982, der seks personer ble drept og over 20 skadd.

Knyttes til Abu Nidal

Fire gjerningsmenn kastet en håndgranat inn i restauranten Goldenberg og skjøt over 70 skudd mot kunder og ansatte. Etterforskningen har vart til dags dato.

Angrepet ble utført av den nå opphørte militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO), som fransk politi mener at nordmannen har vært en del av.

Etter det TV 2 erfarer, knyttes mannen til COS, Abu Nidals enhet for spesialoperasjoner, som ble dirigert av Mustafa Mourad.

Mourad, også kjent som «Abu Nizar», var ifølge franske etterforskere Abu Nidals høyre hånd.