Påtroppende nestleder Astrid Willa Eide Hoem (innstilt som ny nestleder) i AUF.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Påtroppende nestleder Astrid Willa Eide Hoem (innstilt som ny nestleder) i AUF. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud

Astrid Hoem (25) er innstilt som ny AUF-leder

Den nåværende nestlederen i ungdomspartiet, er innstilt av valgkomiteen til overta etter Ina Libak.

– Jeg kommer tydelig mot Ap når vi ikke er enig. Vi er vaktbikkja til Arbeiderpartiet, men også vaktbikkja for en generasjon, sier Astrid Hoem til TV 2.

Hoem er fra Kristiansund i Møre og Romsdal, og har vært medlem i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) siden 2009. Hun var en av de som overlevde terrorangrepet på Utøya i 2011.

Nye jobber

Bakgrunnen fra Vestlandet er en viktig del av henne som politiker, forteller Hoem.

– Når du vokser opp i Kristiansund blir du preget av at folk er opptatt av konjunkturer og marked, fordi det betyr alt for arbeidsplassene der. Samtidig har det å vokse opp rett ved kysten gjort meg opptatt av å ta vare på havet, og alt livet der.

– Under Ina Libak har klima vært en tydelig kampsak . Hva blir den viktigste kampsaken med deg som leder?

– Det haster desto mer nå å kutte klimautslipp, men vi må også lage en konkret plan for alle de oljearbeiderne som skal inn i nye jobber. Nå må vi sette den grønne omstillingen ut i live.

Generasjonskamp

I tillegg til å kutte klimautslippene er Hoem bekymret for at den yngre generasjonen nå mister muligheter.

– Det er et tøffere boligmarked nå enn for generasjonen før oss. I tillegg kommer yngre dårligere ut når det gjelder pensjon, og akkurat nå er det også tøffere å komme inn på studier og få jobb, sier Hoem.

– Skal være trygt

Denne uka ble det vedtatt av Arbeiderpartiets sentralstyre at AUF skal involveres i drøfting foran store partiarrangement med middager, om hvordan unge best skal ivaretas.

– Hva vil det bety i praksis?

– Det viktigste vi må gjøre er å jobbe med kultur, og det blir vi aldri ferdig med. Det gjelder i Ap, men også i samfunnet for øvrig også.

– Hva vil du gjøre for at ingen skal tvile på om det er trygt å være AUF-er på slike arrangement?

– Det er som oftest trygt å være AUF-er på slike arrangement. Opplever noen noe som er ugreit, så må en si ifra og skal vi rydde opp i det. Det å være AUF-er skal være trygt. Det er trygt. Så kommer vi til å fortsette med å jobbe med kultur og konkrete grep som AUF står for. Vi har blant annet totalforbud mot alkohol på våre arrangement, sier Hoem.

Yngste siden 1975

Dersom Hoem velges som leder av AUFs landsmøte vil hun bli den yngste AUF-lederen siden Sissel Rønbeck i 1975.

Siden 2016 har hun sittet i sentralstyret til AUF, og fra 2018 har hun vært nestleder, under Ina Libak som leder.

Ungdomsorganisasjonen er landets største med over 14.000 medlemer.

Valget av ny ledelse skjer på AUFs landsmøte fra 14.-18.oktober.