BRANN: Store deler av Moria-leiren stod i brann natt til onsdag. Nå sier Oslo kommune at de klare til å ta imot flyktninger dersom regjeringen ber om det. Foto: Panagiotis Balaskas / AP
BRANN: Store deler av Moria-leiren stod i brann natt til onsdag. Nå sier Oslo kommune at de klare til å ta imot flyktninger dersom regjeringen ber om det. Foto: Panagiotis Balaskas / AP

Regjeringen henter 50 fra Moria-leiren: – Flaut at det ikke er flere

Regjeringen bekrefter at Norge vil hente 50 asylsøkere fra Moria-leiren. Nå legger flere kommuner press på at vi bør hente flere.

Natt til onsdag har det vært store branner og skyting i og rundt flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos. Store deler av flyktningleiren skal være ødelagt.

Det har kommet kraftige reaksjoner etter brannen som herjet i Moria-leiren i natt, og flere hjelpeorganisasjoner ber Norge ta ansvar.

Tidligere onsdag bekrefter regjeringen at Norge vil hente 50 asylsøkere fra Moria-leiren.

– Det er forferdelig å se disse bildene, sa statsminister Erna Solberg (H).

Nå oppfordrer flere kommuner regjeringen til å handle, og sier at de er klare for å ta sin del av ansvaret.

– Har kapasitet

– Oslo og Norge har kapasitet til å ta imot flere flyktninger. Nå må vi vise hva slags land vi ønsker å være, og hvordan vi som nasjon stiller opp for våre medmennesker. Regjeringen må nå handle, i den prekære situasjonen som har oppstått, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i en pressemelding.

Oslo bystyre støttet tidligere i år et opprop om å evakuere barn fra Moria-leiren.

– Vi er vitne til en stor humanitær katastrofe. FNs høykommissær for flyktninger har bedt om hjelp, og den norske regjeringen må bidra til å finne løsninger, sier Borgen.

Venter på anmodning

Også byrådslederen stiller seg bak.

– Oslo kommune har lange tradisjoner for å ta imot flyktninger etter anmodning fra staten. Dersom vi får en anmodning om å ta imot flere flyktninger enn hva vi har gjort så langt i år, vil vi være positive til det, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Johansen mener Oslo kommune har kapasitet til å ta imot flere flyktninger enn de 137 flyktningene IMDi har anmodet kommunen om å ta imot i 2020.

– Nesten flaut

Bodø kommune vedtok i mars at de kunne ta imot flyktninger fra Moria leiren. Dette vedtaket blir gjentatt når bystyret i Bodø kommune skal møtes torsdag.

– I en humanitær katastrofe er det en selvfølge at vi skal stille opp, og nå må regjeringen handle raskt. Vi kan ta i mot i hvertfall 50 flyktninger fra Moria leiren og vi kan bosette 140 i kommunen vår, sier ordfører Ida Maria Pinnerød (Ap) i Bodø kommune.

Ordføreren mener Bodø har fått færre flyktninger de siste årene, så kapasiteten til kommunen er stor.

– 50 er alt for lite antall og det er neste flaut at det ikke er flere, sier Pinnerød.

VIL HJELPE FLERE: Varaordfører Mona berger (SV) i Trondheim mener kommunen kan ta imot 100 personer fra Moria-leiren. Foto: Frank Lervik
VIL HJELPE FLERE: Varaordfører Mona berger (SV) i Trondheim mener kommunen kan ta imot 100 personer fra Moria-leiren. Foto: Frank Lervik

– 50 er «pinglete»

Også Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) sier de kan ta imot alle de asylsøkerne som Norge skal hente fra Hellas. Hun er av flere ordførere som mener Norge bør ta imot flere.

Varaordfører Mona Berger (SV) lover at Trondheim kan ta imot 100 fra Morialeiren. Hun mener at ambisjonen om å ta imot 50 er «pinglete» fra regjeringens side.

Byråd Katrine Nødtvedt i Bergen mener også at det er flaut at regjeringen kun vil ta imot 50 Moria-asylsøkere. Hun sier kommunen kan ta imot det antallet alene.

Det samme uttaler Vinje Aurdal, ordfører i Ålesund, om regjeringen beslutning. Kommunen har foreløpig ikke bestemt seg for hvor mange de kan ta imot.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) sier at også Tromsø kommune skal ta imot 50 asylsøkere.

Mer enn 125 kommuner skal allerede før brannen ha gitt beskjed om at Norge burde bidra til å evakuere Moria-leiren.

Velger sårbare familier

Statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde onsdag at regjeringen framskynder beslutningen om å ta imot asylsøkere fra Hellas etter brannen i Moria-leiren.

– I den situasjonen og det kaoset som er nå, så er det greit at vi bare kommer i gang, sa hun.

50 personer skal hentes. Norge vil velge seg ut sårbare familier fra Syria med barn, familier som med stor sannsynlighet vil kvalifisere til opphold.

Mange tusen migranter og flyktninger er hjemløse etter storbrannen natt til onsdag. Det skal ha oppholdt seg rundt 13.000 mennesker i leiren, som opprinnelig var bygget for i underkant av 3.000.

Relatert