SMITTE: Smitteutbruddet i Sarpsborg er en av årsakene til at antall smittetilfeller er doblet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SMITTE: Smitteutbruddet i Sarpsborg er en av årsakene til at antall smittetilfeller er doblet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen

Antall smittetilfeller i Norge doblet

Økningen i antall meldte tilfeller skyldes i stor grad lokale utbrudd i Bergen, Fredrikstad og Sarpsborg.

Antall ukentlig meldte tilfeller har i ukene 32–35 ligget mellom 357–377.

– I uke 36 ble det meldt 728 tilfeller, nesten doblet sammenlignet med medianen fra de siste fire ukene, skriver FHI i sin ukesrapport.

Samlet sett er det registrert 20,6 smittede per 100.000 innbyggere i uke 35 og 36 samlet. Dermed er Norge på rødt nivå.

Ifølge Folkehelseinstituttet skyldes økningen hovedsaklig smitteutbruddet i Bergen og smitteutbruddet i Fredrikstad og Sarpsborg.

20 nye smittede i Bergen

1048 personer er registrert smittet av covid-19 i Bergen, noe som betyr at ytterligere 20 personer er bekreftet smittet siste døgn.

– Én av disse anses som tidligere smittet. Flere er studenter, men det er også en håndfull som er uten kjent smittevei og som ikke er direkte del av studentutbruddet, skriver kommunen i en pressemelding onsdag.

I forbindelse med smitteutbruddet i Bergen er over 300 tilfeller knyttet til studentmiljøet. I Fredrikstad og Sarpsborg er over 200 tilfeller tilknyttet en religiøs samling.

– Dette har vært to av de største lokale utbruddene i Norge siden begynnelsen av pandemien, skriver FHI i sin rapport.

SMITTET: Totalt er nå 17 ansatte ved Helse Bergen bekreftet smittet med viruset. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SMITTET: Totalt er nå 17 ansatte ved Helse Bergen bekreftet smittet med viruset. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Fortsatt relativt lavt

Instituttet understreker likevel at overvåkingsdata og modellering viser at smittespredningen fortsatt er på et relativt lavt nivå generelt i befolkningen på nasjonalt nivå.

– Til tross for lokale utbrudd og klynger ser vi ingen stigning i innleggelser i sykehus, innleggelser i intensivavdeling, eller covid-19-assosierte dødsfall, skriver FHI.

En beboer som var smittet med korona døde på Domkirkehjemmet i Bergen 9. september. Det er det første registrerte koronadødsfallet på cirka tre uker i Norge.

– Vi synes dette er svært leit og våre tanker og medfølelse går til de pårørende, sier institusjonssjef Elin Sjursen i en pressemelding.

Flere yngre smittet

En forklaring på hvorfor vi ikke ser en økning i innleggelser eller dødsfall er at smitten de siste ukene primært har forekommet hos yngre personer med lav risiko for alvorlig forløp.

Samtidig bidrar den utstrakte testingen og smittesporingen trolig til at vi oppdager flere tilfeller med et mildt forløp.

Informasjon om smitteland var tilgjengelig for 55 % av de meldte tilfellene siste to ukene. Av disse hadde 89 % blitt smittet i Norge og 11 % hadde blitt smittet i utlandet.

Smitten øker i seks fylker

Det var en økning i antall meldte tilfeller siste uke i seks fylker. Disse er ifølge FHI Vestland, Viken, Troms og Finnmark, Trøndelag, Rogaland og Oslo.

I Viken ble det bekreftet 333 nye smittetilfeller i forrige uke, noe som er det høyeste i landet.

Vestland har hatt det høyeste antall smittede per 100 000 innbyggere for uke 35 og 36 samlet på 39.

Fire fylkes ser en motsatt trend. I Agder, Innlandet, Møre og Romsdal og Nordland ble det meldte om færre tilfeller enn uka før.

274 kommuner meldte ingen nye smittetilfeller i uke 36.

Så langt i epidemien er det estimert at om lag 1,2 % av befolkningen har vært smittet med covid-19.

Relatert