Restauranten Goldenberg ble angrepet 9. august 1982.
Restauranten Goldenberg ble angrepet 9. august 1982. Foto: Lionel Cironneau/NTB scanpix

Terrortiltalt tatt i Skien – begjært utlevert til Frankrike for overlagt drap

Mann i 60-årene tiltalt for overlagt drap etter terrorangrep i Paris i 1982.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de har pågrepet en norsk statsborger i Skien, på bakgrunn i en europeisk arrestordre fra Frankrike.

– Vi pågrep i formiddag en mann i Skien, etter å ha mottatt en europeisk arrestordre fra franske myndigheter. Han er tiltalt for overlagt drap og forsøk på overlagt drap av Paris-domstolens avdeling for antiterrorisme, sier seniorrådgiver Annett Aamodt i PST til TV 2.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Mannen er tiltalt etter terrorangrepet mot Goldenberg-restauranten i august 1982.
Mannen er tiltalt etter terrorangrepet mot Goldenberg-restauranten i august 1982. Foto: Joel Robine/AFP/NTB scanpix

Norges endringer i arrestordreloven i november 2019 har gjort det mulig å utlevere også norske statsborgere til EU-stater.

Mannen fra Skien skal ifølge fransk politi både ha bistått og deltatt i et terrorangrep i Paris i august 1982, der seks personer ble drept og over 20 skadd.

Mannen i 60-årene skal fremstilles for varetektsfengsling torsdag.

Fire gjerningsmenn kastet en håndgranat inn i restauranten Goldenberg og skjøt over 70 skudd mot kunder og ansatte. Etterforskningen har vart til dags dato.

Knyttes til Abu Nidal

Angrepet ble utført av den nå opphørte militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO), som fransk politi mener at nordmannen har vært en del av.

Etterforskningen av terrorangrepet mot den jødiske restauranten i Paris i 1982 har vart til dags dato.
Etterforskningen av terrorangrepet mot den jødiske restauranten i Paris i 1982 har vart til dags dato. Foto: Jacques Demarthon/AFP/NTB scanpix

Etter det TV 2 erfarer, knyttes mannen til COS, Abu Nidals enhet for spesialoperasjoner, som ble dirigert av Mustafa Mourad.

Mourad, også kjent som «Abu Nizar», var ifølge franske etterforskere Abu Nidals høyre hånd.

Mannen har tidligere nektet, og sa i 2015 til VG at han aldri hadde vært i Paris. 60-åringens tidligere advokat har ikke ønsket å kommentere saken, skriver Dagbladet.

Det er andre gang franske myndigheter ber om å få utlevert nordmannen. Første gang var i 2015, men den gang sa lovverket at saken var foreldet, skriver avisen. (TV 2/NTB)

Relatert