KRITISERES: Filmen Mulan, som er en gjeninnspilling av animasjonen fra 1998, får massiv kritikk i forbindelse med at deler av filmen skal ha vært spilt inn i områder der den kinesiske regjeringen anklages menneskerettighetsbrudd.
KRITISERES: Filmen Mulan, som er en gjeninnspilling av animasjonen fra 1998, får massiv kritikk i forbindelse med at deler av filmen skal ha vært spilt inn i områder der den kinesiske regjeringen anklages menneskerettighetsbrudd. Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA

Disney-film får hard medfart i sosiale medier: – Boikott filmen

Disney får kraftig kritikk for å filme «Mulan» i deler av Kina der regjeringen blir anklaget for alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Oppfordringen om å «boikotte Mulan» trender nå på Twitter, i forbindelse med utgivelsen av live-action-filmen på streamingtjenesten Disney + fredag forrige uke.

«Mulan» er en nyinnspilling av den animerte historien fra 1998, om en ung kinesisk jente som tar farens plass i hæren.

I rulleteksten takket Disney åtte regjeringsenheter i Xinjiang. Flere reagerer nå på at deler av filmen er spilt inn i Xinjiang-regionen.

Ifølge FN sitter mer enn én million kinesiske uiguriske muslimer i interneringsleirer i Xinjiang-regionen, skriver CBS News.

Detaljerte tilfeller av tortur

I en rapport fra 2018, viser det amerikanske utenriksdepartementet for menneskerettigheter til detaljerte tilfeller av tortur, seksuelt misbruk, overvåkning, samt tvangsforing med svinekjøtt og alkohol. I tillegg kan man vise til dødsfall i leirene.

Mange kritiserer derfor filmskaperne for å filme i et område som anklages for omfattende menneskerettighetsbrudd.

Grant Major er produksjonsdesigner i filmen, og fortalte i et intervju at teamet hans tilbrakte måneder i og rundt provinsen, skriver The Wall Street Journal.

Disney har ikke foreløpig ikke uttalt seg om kritikken.

Filmen ble lansert sist fredag, og har fått massiv kritikk.
Filmen ble lansert sist fredag, og har fått massiv kritikk. Foto: Ahn Young-joon

Reagerer på Twitter

Flere har lagt merke til at Disney takket en rekke offentlige enheter i Xinjiang i rulleteksten til «Mulan», inkludert det offentlige sikkerhetsbyrået i byen Turpan.

Den britiske romanforfatteren Jeanette Ng er blant dem som viser sin misnøye på Twitter. Hun påpeker at «Mulan»-takker PR-avdelingen til CPC Xinjiang Uyghur, og skriver videre: «Du vet, stedet der det kulturelle folkemordet skjer».

Skuespiller får kritikk

Filmen har også før lanseringen fått kritikk, etter at hovedrolleinnehaveren Liu Yifei uttalte seg med støtte til politiet i Hongkong.

Yifei støttet politiet i Hong Kong, som har blitt beskyldt for vold mot protestanter de siste månedene.

Kina kaller fengselsleirene i Xinjiang-provinsen for «gjenopplærings-fasiliteter» som skal bekjempe ekstremisme og separatisme i regionen, skriver BBC.

Påstander om brudd på menneskerettighetene i Xinjiang strekker seg mange år tilbake. De siste årene har Xinjiang-regjeringen angivelig gjennomført en stor kampanje for å fengsle og omskolere muslimske minoriteter i regionen, spesielt den store uigur-befolkningen, skriver CNN.

Disney har ikke uttalt seg om kritikken i internasjonale medier. Walt Disney Company Nordics har ikke besvart TV 2s henvendelser onsdag, men opplyser til NRK at de ikke vil kommentere saken.

Relatert