Veldig mange skal snarte skifte dekk på bilen sin. Hvis du planlegger å kjøpe helt nye dekk, kan du ikke regne med å få gode tilbud midt i det store rushet. .
Veldig mange skal snarte skifte dekk på bilen sin. Hvis du planlegger å kjøpe helt nye dekk, kan du ikke regne med å få gode tilbud midt i det store rushet. .

Nå haster det hvis du vil gjøre et godt kjøp

Dekkskift-sesongen er ikke langt unna.

Sommeren er over, vi er godt i gang med september – og høstfargene har begynt å gjøre seg gjeldende i flere deler av landet.

For bileierne betyr dette at det ikke er lenge til dekkskift. Sommerdekkene skal av, vinterdekkene på.

Men hvordan står det egentlig til med vinterdekkene dine? Glemte du å sjekke det da du tok dem av i vår? Eller registrerte du at de nærmer seg utskiftning, men bestemte deg for å vente litt med å gjøre noe med det?

Vel, i så fall kan det være veldig smart å ikke vente mye lenger. Skal du ha nye vinterdekk, er det nemlig nå du bør kjøpe dem – ikke når den første snøen er her og det er full fart hos dekkforhandlerne.

Ligner litt på nissen...

– Skal du få god pris på nye dekk, bør du sette i gang først som sist, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han peker på at dette er det gode, gamle prinsippet om tilbud og etterspørsel:

– Ja, bortsett fra julenissen, er det vel knapt noen som har en jobb som er preget like mye av sesongsvingninger som nettopp dekkforhandlerne. Det er full fart to ganger i året. Det er nettopp i de rolige periodene du kan gjøre gode kjøp på nye dekk. Når det står på som verst, har de knapt tid til å ta telefonen. Og det er naturligvis ikke noe poeng å gi rabatter når kundene står i kø utenfor døra, sier Benny.

Derfor må stadig flere ha veihjelp når de punkterer

Broom-Benny anbefaler at du skynder på hvis du har planer om å kjøpe nye dekk.
Broom-Benny anbefaler at du skynder på hvis du har planer om å kjøpe nye dekk.

Dekk er ferskvare

Hans råd er å ta en grundig sjekk av vinterdekkene nå. Se på mønsterdybden og om dekkene har skader. Det er også greit å sjekke at de ikke er for gamle.

Hvis du ser litt nærmere etter, finner du en en kode bestående av fire tall på dekksiden. Disse angir uke og år som dekket er produsert i. For eksempel 2915 – det betyr uke 29 i 2015. Dekk er ferskvare, og etter fire-fem år er egenskapene adskillig dårligere enn da de var nye.

LES MER: Også dekkene dine har datostempling

Store prisforskjeller

– Minste tillatte mønsterdybde på vinterdekk er på 3 millimeter. Nærmer du deg dette nivået, bør du bytte dekkene, først som sist. Mange mener 4 millimeter er det minste du bør kjøre med, jeg er ikke uenig. Når du skal kjøpe nye dekk, er mitt råd å ta en titt på en uavhengig dekktest, plukke ut noen kandidater – og så sjekke pris hos flere dekkforhandlere sier Benny.

– Det er fortsatt store prisforskjeller i dette markedet?

– Ja, det er det, selv om konkurransen de siste årene har blitt stadig tøffere. Noen spekulerer nok litt i at kundene kommer uansett og at mange ikke tar seg bryet med å sjekke priser flere steder. Derfor kan det være mulig å spare mye penger her hvis man er litt bevisst, avslutter Benny.

Børge skiftet dekk- så skjønte han at noe var galt ...

Video: Vet du hva TPMS står for? Det trenger mange å lære seg