– Dette er en varslet katastrofe

Tirsdag kveld brøt det ut flere store branner i nærheten av flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos. Ifølge en norsk frivillig har hele leiren nå brent ned.

Lesvos Post er blant kildene som melder om branner og skyting i eller ved Moria-leiren på Lesvos sent tirsdag kveld.

Videoer publisert på Facebook-siden Stand By me Lesvos viser at det brenner det flere steder i leiren. Også der rapporteres det om skudd, og at det skal være opptøyer i leiren.

CNN Hellas skriver at det brenner totalt tre steder på Lesvos natt til onsdag: I Vatousa, Antissa og Moria. De to første brannene skal ha brutt ut nesten samtidig, på grunn av tørt vær og sterk vind, melder kanalen.

Migranter og flyktninger har blitt evakuert bort fra brannene, opplyser myndighetene. Leiren er nærmest helt slukt av flammene, ifølge kringkasteren ERT. Det er ikke klart hvordan brannene startet, og det er ikke meldt om skadde.

I helgen ble det for første gang påvist koronasmitte i Moria-leiren på Lesvos, der det nå er iverksatt omfattende testing og smittesporing. Den overfylte leiren som huser nær 13.000 mennesker, er satt i karantene fram til 15. september. Kun sikkerhetspersonell har fått slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen.

Det skal også være stor skogbrannfare i området.

– Kan være slutten

Shirin Tinnesand er på Lesvos, der hun jobber for Stand by me Lesvos. Hun har vært på Lesvos siden mars, der hun er kontaktperson for selvmobiliserte grupper, og hjelper til med ting som er vanskelig for disse gruppene.

Tinnesand forteller at politiet har bedt folk komme seg ut av leiren så fort som mulig. Brannene er ute av kontroll. Hun mener tirsdagens branner er en varslet katastrofe.

– Dette er noe vi har advart om siden mars, at folk kommer til å gå i panikk dersom dette ikke blir gjort riktig. Dette var forventet. Folk var klar over at situasjonen kunne komme ut av kontroll. Det er unødvendig. Det går tilbake til at det ikke har vært skikkelig informasjon om det som skjer.

Se direkte-intervju fra Moria-leiren her:

– Folk har ikke blitt informert skikkelig om koronatiltakene, og opplever at de blir arrestert når de blir hentet av frivillige organisasjoner. Derfor har det brutt ut opprør, sier Tinnesand til TV 2.

– Hele Moria er i brann

Situasjonen i leiren betegnes som helt ute av kontroll. Folk Tinnesand har snakket med forteller at gresk politi har angrepet flyktninger og hindrer de i å forlate leiren, som står i brann.

– Hele Moria er i brann. Bygninger er ødelagt, folk går etter fengselet for å slippe ut fanger, og biler er ødelagt. I tillegg har det blitt avfyrt skudd fra politiet og militæret. Folk blokkerer for brannvesenet, så de får ikke kommet til for å slukke brannene. Folk er i panikk. Det er helt kaos. Dette kan være slutten for Moria, forteller Tinnesand.

Tidlige onsdag ble opprørspoliti sendt til leiren og ble utplassert langs den fem kilometer lange veien mot øyas største by Mytilene for å hindre at migrantene tok seg til havnebyen.

– Familier med små barn på armen sitter nedover langs veien. Vi venter på å bli evakuert, mens politiet står med skjold og blokkerer veien ned mot vannet og nærliggende landsbyer, skriver Nadine Aabø Mellem en tekstmelding til VG. Hun jobber som humanitærarbeider i Moria-leiren.

– Alt er ute av kontroll

Tinnesand mottar videoer fra folk i Moria, og det er hun som legger det ut på Moria Media Teams sosiale medier-kontoer, en konto som drives på vegne av Moria Corona Awareness Team, Moria White Helmets og Moria Academia. Målet er at folk i Moria skal få kommunisere det de ønsker ut fra leiren.

FLAMMEHAV: Migranter og flyktninger løper fra flammehavet i Moria-leiren natt til onsdag.
FLAMMEHAV: Migranter og flyktninger løper fra flammehavet i Moria-leiren natt til onsdag. Foto: Panagiotis Balaskas

Mens TV 2 snakker med henne tikker det stadig inn nye meldinger og videoer fra kaoset som utspiller seg i flyktningleieren.

– Alt er ute av kontroll. Asylkontoret står i brann, og vil brenne opp. Folk mister alt de eier. De skriver at de forventer at folk vil dø i leiren. Det er ingen kontroll.

– Hele leiren står i brann. Klokken halv tolv fikk jeg beskjed om at det brant fem steder. Det blåser kraftig, og disse brannene har bare spredt seg ut. Mer blir satt fyr på hele tiden. Det er kaos, sier Tinnesand.

– Leiren har brent ned

Tinnesand har brukt natten på å hjelpe til med å evakuere flyktninger fra brannene. Klokken 05 sier hun til TV 2 at det fortsatt ikke er noe kontroll på brannene. Hun forteller at politiet har satt opp sperringer slik at folk ikke får tatt seg til nærliggende landsbyer.

Da TV 2 snakker med Tinnesand igjen like etter kloken 06.30 kan hun forteller at hele leieren har brent ned.
– Vi har jobbet intenst med å få folk ut på best mulig måte. Men det er flere tusen som sitter fast rundt om kring i området, det er en vanskelig situasjon, sier Tinnesand.

Det er uvisst hva som nå skjer med de rundt 13.000 flyktningene som befant seg i Moria-leiren da brannene brøt ut. Akkurat nå er de i parker og på strender på den greske øya, opplyser Tinnesand.

Blant de 13.000 flyktningene er det mange barn. Generalsekretær i Redd Barna krever nå at Norge tar sin del av ansvaret og henter barn fra Moria-leiren.

Relatert