FIRE NYE ÅR?: Hvem som vil styre USA fra Det ovale kontor vil bli avgjort 3.november. Valget kan bli avgjort i fire stater, mener USA-ekspert.
FIRE NYE ÅR?: Hvem som vil styre USA fra Det ovale kontor vil bli avgjort 3.november. Valget kan bli avgjort i fire stater, mener USA-ekspert. Foto: Carlos Barria / Reuters

– Vinner Trump disse fire statene fortsetter han som president

Kun noen få stater vil være med på å bestemme hvem som skal få nøkkelen til Det ovale kontor 3. november.

Det politiske nettstedet Politico har gjennom flere variabler pekt ut åtte stater som vil bli veldig viktig for de to presidentkandidatene å vinne.

– USA er blitt så polarisert at de fleste stater er avgjort i forkant. Dermed så har amerikanske valgkamper hatt en lei tendens til å bli avgjort i noen få delstater det er konkurranse om, forklarer Thor Steinhovden, USA-kommentator og forfatter.

– Kampen om verdens mektigste embete blir avgjort på så få delstater. Noen vil si det er synd, fordi velgerne i de andre statene har ikke så mye de skulle sagt, forklarer han videre.

Gjennom tidligere valg, meningsmålinger, intervjuer og befolkningsstruktur skriver Politico at følgende vippestatene vil påvirke valget i stor grad:

Arizona, Florida, Georgia, Michigan, Minnesota, North Carolina, Pennsylvania og Wisconsin.

– Fire stater avgjør

Eirik Bergesen, TV 2s USA ekspert går så langt i å si valget 3. november vil bli avgjort i fire stater. De resterende 46 statene trenger man ikke å tenke på, ifølge eksperten.

FIRE: Eirik Bergesen, TV 2s USA-ekspert sier valget vil bli avgjort i fire stater.
FIRE: Eirik Bergesen, TV 2s USA-ekspert sier valget vil bli avgjort i fire stater. Foto: Ingvil Teige Stiegler

– Man trenger faktisk ikke å se noe annet sted enn de fire statene Wisconsin, Michigan, Florida og Pennsylvania. Det er de fire, og ikke noe annet som vil avgjøre hvor verdens mektigste mann blir valgt, sier Bergesen.

Tre stater skiller seg ut

USA-kommentator Steinhovden støtter både Politico og Bergesen sine analyser.

– I disse statene er det så mange motsetninger blant befolkningen, noe som gjør at man ikke vet hvordan de velger. Alt annet er klart, forklarer Steinhovden.

Han trekker videre frem tre stater som vil være ekstra spennende i år.

– Det er veldig spesielt interessant i Michigan, Minnesota og Wisconsin. Her vant Trump 2016, og dette er stater som egentlig er demokratiske. Spørsmålet er om demokratene klarer å vinne tilbake disse statene, sier han.

Mobiliserer

At disse statene blir viktige gjenspeiler seg også i hvor Biden og Trump legger igjen pengene.

Kampanjene viser at kandidatene prioriterer disse statene gjennom økt bemanning, ressurstildeling, reklame og kandidatbesøk, skriver Politico.

– Det er helt vilt hvor tett det er i disse statene. Begge kandidatene pumper inn penger på reklame og bemanning her, poengterer Bergesen.

Pengebruken er ikke noe hinder for Trump.

Senest tirsdag sa Trump i et intervju med Fox News at han skal bruke så mye penger som nødvendig.

– Jeg vil bruk så mye av mine egne penger for å vinne i november. Det er det viktigste valget i landets historie, sa Trump ifølge nettstedet Axios.

Opptøyer gir Trump fordel

Den siste tiden har det vært massive opptøyer i Kenosha i staten Wisconsin.

BRÅK: Den siste tiden har det vært flere kvelder med massive opptøyer i vippestaten Wisconsin.
BRÅK: Den siste tiden har det vært flere kvelder med massive opptøyer i vippestaten Wisconsin. Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Byen har vært preget av store demonstrasjoner og opptøyer etter at en svart mann ble skutt og såret av politiet. Det vil kunne være til fordel for Trump.

Wisconsin har en demokratisk guvernør.

– Han kan bruke bråket i Wisconsin som bevis for at folk burde være redde for hva som skjer om demokratene får makt. Det passer perfekt i hans strategi om å bruke frykt til å vippe staten hans fordel, forklarer Steinhovden.

Valget er 3. november og presidenten velges ikke direkte av folket, men av valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.

Relatert