NY POLITIKK: Nestleder i programkomiteen Henrik Asheim (H) sammen med komitemedlem Sandra Bruflot, her fra Høyres forrige landsmøte.
NY POLITIKK: Nestleder i programkomiteen Henrik Asheim (H) sammen med komitemedlem Sandra Bruflot, her fra Høyres forrige landsmøte. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

AUF utfordrer Unge Høyre om abort

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot erkjenner at hun personlig er imot de vedtatte endringene i dagens abortlov, nå blir hun utfordret av AUF på hvorfor hun ikke tok dissens om saken.

I utkastet til Høyres nye partiprogram står det at Høyre står fast på dagens abortlov. Det betyr at Kristelig Folkeparti slipper unna en omkamp på dette punktet i eventuelle nye regjeringsforhandlinger i 2021.

Blir punktet vedtatt neste år er det Høyres nye primærpolitikk at abort av flerlinger må behandles av nemnd.

– Veldig rart

Nestleder i AUF Astrid Hoem reagerer sterkt på at Unge Høyres representant i komiteen, Sandra Bruflot, har gått med på dette, og ikke sagt seg uenig ved å ta dissens.

– Dette mener jeg er veldig rart. Dagens abortlov er et resultat av en hestehandel med KrF, sier Hoem og legger til:

– Flere stemmer uttalte seg kritisk til den endringen, også Unge Høyre. Skal de nå gå med på at Høyre i skjul ønsker å beholde den loven, med de innskrenkningene det innebærer?

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, var tirsdag ut i TV 2 og mente Høyre nå svikter norske kvinner.

Ungdomspartiet til Arbeiderpartiet har en helt annen holdning i abortspørsmålet. De ønsker en liberalisering.

– I stedet for å gå med på de innskrenkningene bør de heller jobbe med å forbedre loven ved å fjerne nemndene, sier AUF-nestlederen.

Personlig imot endringene

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot står ved kritikk hun rettet mot Høyre-leder Erna Solberg, da Solberg åpnet for å forhandle om abortloven under KrFs veivalg.

– Jeg syntes ikke noe om at man tok standpunkt på vegne av partiet i en sak vi ikke hadde diskutert eller gjort vedtak på, sier Bruflot i en skriftlig kommentar til TV 2.

Men nå vil hun ikke fremme den samme kritikken.

– Jeg har ikke tenkt til å gjøre det samme nå, selv om jeg personlig er mot endringene på fosterreduksjon.

Hun understreker at hun satt i programkomiteen som leder av Unge Høyre, som foreløpig ikke har noe vedtak på hva de mener om endringen i abortloven.

Åpent om endringsforslag

Hun holder det derfor åpent om Unge Høyre kommer til å foreslå noen endringer til dette punktet i programutkastet.

– Vi har ikke noe vedtak på hvorvidt spørsmål om fosterreduksjon bør behandles i nemnd eller ikke. Det blir i så fall et spørsmål vi må diskutere innad i ungdomspartiet først, sier Bruflot.

Unge Høyre er ikke for å fjerne nemndene og utvide retten til abort til uke 18 slik som AUF vil.

– Så det kommer vi ikke til å fremme endringsforslag om, fastslår Unge Høyre-lederen.

Relatert