Norge har passert rødt nivå – dette blir konsekvensene

Med flere store smitteutbrudd de siste ukene kategoriseres Norge nå som et rødt land.

Kriteriene for at en land skal kategoriseres som «rødt» eller er ikke er at det er flere enn 20 nye smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Ifølge FHI er befolkningsgrunnlaget de bruker i Norge 5.421.241, skriver NRK.

Rødt nivå

Fra tirsdag 25. august til i dag har 1126 personer fått påvist covid-19, basert på tall fra FHI. Smittetallene i Norge har dermed passert rødt nå, med 20,77 smittede per 100.000.

Det bekrefter Frode Forland i FHI til TV 2.

– Dette har ingen stor betydning innad i Norge, men det har betydning mot andre land, sier Forland.

Han påpeker imidlertid at det finnes mange forskjellige grenser. I Finland er grensen på ti smittede per 100.000 innbygger, i Danmark er grensen 40 og i Tyskland 50.

Lokale utbrudd

De siste ukene har det vært flere større lokale utbrudd rundt om kring i Norge. I Bergen er over 200 studenter smittet med covid-19, de fleste av dem studerer ved Norges Handelshøyskole. I tillegg er også ti ansatte ved Haukeland universitetssykehus smittet. Smitten antas å komme utenfra.

I Sarpsborg og Fredrikstad har over 200 personer fått påvist smitte etter feiringen av en muslimsk høytid.

– Det er ikke snakk om en bred smittespredning i Norge, men det er en refleksjon av smitten vi har sett den siste måneden med lokale utbrudd.

Forland understreker at det ikke vil være snakk om å innføre reiserestriksjoner innad i landet.

– Det handler om å innføre lokale tiltak som funger. Det å få kontroll på lokale utbrudd er svært viktig så man hindrer videre smitte i samfunnet, sier han til TV 2.