MODIG: Anja Johansen har vært åpen om hele prossessen rundt celleforandringene. Hun håper det kan hjelpe andre unge kvinner.
MODIG: Anja Johansen har vært åpen om hele prossessen rundt celleforandringene. Hun håper det kan hjelpe andre unge kvinner. Foto: NTB Scanpix/Privat

Åpner opp om tiden etter de alvorlige celleforandringene

For et år siden fjernet influenser Anja Johansen (33) en alvorlig celleforandring i livmorshalsen.

For Johansen var ikke behandlingene ferdig da hun fjernet celleforandringene. Hun ønsket å være helt sikker.

– Etter operasjonen hoppet jeg rett på HPV-vaksinen, etter råd fra gynekologen min. Selv om man får høre at det «ikke er nødvendig» når man allerede har fått barn og har fast partner. Jeg er nå ferdig med alle tre sprøytene, sier hun til TV 2.

Symptomene på livmorhalskreft kan variere fra kvinne til kvinne og avhenger av hvor langt sykdommen har kommet.

  • Blødning fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet
  • Blodig, illeluktende utflod
  • Uregelmessig menstruasjon
  • Blødning etter at du har passert overgangsalderen og menstruasjonen har stoppet
  • Smerter i underlivet og/eller i korsryggen

Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer, og kan oppdages når det tas celleprøve fra livmorhalsen. Hos mange oppdages sykdommen tidlig, og i slike tilfeller er muligheten for helbredelse god.

Symptomene over kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Vårt råd er at dersom symptomene varer i over tre uker, bør du ta kontakt med lege.

Viruset HPV (Humant Papillomavirus) øker risikoen for flere kreftformer. HPV-vaksinen kan beskytte mot livmorhalskreft og delvis mot enkelte andre kreftformer. Vaksinen tas med tre sprøyter.

De fleste som smittes vet ikke selv at de har hatt en infeksjon, fordi den vanligvis ikke gir symptomer og som regel går over av seg selv. Derfor trenger du ikke være bekymret om du får vite at du er HPV-positiv etter å ha tatt en livmorhalsprøve.

Du blir da fulgt ekstra opp, livmorhalsprøven blir undersøkt med flere metoder og du må kanskje ta noen nye prøver. Ut fra det kan legen finne ut om du har celleforandringer i livmorhalsen, og sette i gang eventuell behandling før det utvikler seg til kreft.

Kilde: Kreftforeningen

Johansen sjekket seg etter seks måneder, og da fikk hun beskjed om at alle celleforandringene var fjernet. Hun tok enda en prøve etter det, fordi hun selv ønsket det.

– Jeg er frisk og alle testene mine er normale.

Hun mener særlig én person har reddet helsen hennes.

SYKEHUS: Bildet er fra da Johansen var på Bærum sykehus for å fjerne celleforandringene.
SYKEHUS: Bildet er fra da Johansen var på Bærum sykehus for å fjerne celleforandringene. Foto: Privat

Hyller Thea Steen

Hun takker Thea Steen, som døde av livmorhalskreft som 26-åring i 2016, etter å ha frontet Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje. Kampanjen er rettet mot unge kvinner for å motvirke livmorhalskreft.

Steen lot media følge hele sykdomsreisen, fra hun fikk diagnosen til hun dessverre døde så altfor ung. Hun ble kåret til Årets forbilde av Se og Hør, og vant Kreftforeningens hederspris.

– Jeg har alltid støttet Thea Steen, og vil alltid støtte henne. Jeg var så heldig å få møte Thea på en sommerlunsj den sommeren hun døde, og det satt sine spor på alle måter, sier hun til TV 2.

Videreførte åpenheten

Johansen har, i likhet med Steen, vært åpen om celleforandringer på bloggen. Da bloggen ble lagt ned, fortsatte hun kampen om åpenhet rundt den alvorlige tilstanden på Instagram-kontoen hennes.

Johansen har lenge vært et kjent navn i influenser-miljøet, og har over 35.000 følgere på Instagram.

PAR: Johansen er samboer med tidligere proffsvømmer Lavrans Solli. De har også to barn sammen.
PAR: Johansen er samboer med tidligere proffsvømmer Lavrans Solli. De har også to barn sammen. Foto: NTB Scanpix

Tirsdag minnet hun følgerne på at det er ett år siden operasjonen, og samtidig hvor viktig det er å sjekke seg.

– For et år siden hadde jeg time på Bærum sykehus for å fjerne en alvorlig celleforandring. En forandring jeg aldri trodde jeg skulle få, fordi alle andre celleprøver årene før var normale, skriver hun på Instagram, og oppfordrer følgerne til å følge magefølelsene og teste seg når de føler noe er galt.

Les hele Instagram-innlegget under:

Relatert