FILE PICTURE - Saffie Roussos who was the youngest person killed in the Manchester concert bombing.  The father of the youngest Manchester terror attack has hit out at the Government for not
Mandatory Credit: Photo by Joel Goodman/Lnp/REX (8828037k)
Police and other emergency services are seen near the Manchester Arena after reports of an explosion. Police have confirmed they are responding to an incident during an Ariana Grande concert at the venue.
Explosion at Manchester Arena, UK - 22 May 2017
DRAMATISK: Ved en tilfeldighet tok en pressefotograf bilde av Saffies far Andrew og eldre bror Xander like etter at bomben gikk av. De sto på utsiden av arenaen og ventet på familien sin, og var uvitende om at Saffie og moren Lisa lå livstruende skadet på bakken kun meter fra dem. Foto: Joel Goodman / Privat

rettssaken starter tre år etter terrorangrepet:

Saffie (8) ble drept på Ariana Grande-konsert: – Det var som en skrekkfilm, med skadde barn over alt

I mai 2017 ble 22 mennesker drept da en terrorist sprengte seg selv i lufta i Manchester Arena. Mandag starter omsider rettsaken.

Det er mai 2017 og den amerikanske superstjernen Ariana Grande har akkurat gått av scenen for en fullsatt Manchester Arena.

Blant de 22.000 tilskuerne var åtte år gamle Saffie Roussos. Hun hadde fått konsertbillettene i julegave, og dro sammen med sin eldre søster Ashlee og moren Lisa.

22 døde

Men på vei ut av arenaen går en voldsom bombe av. Salman Abedi hadde festet en bombe på kroppen, og sprengte seg selv i lufta i det over 20.000 personer var på vei ut etter konserten.

22 mennesker mistet livet. Åtte år gamle Saffie var det yngste offeret.

Sekunder etter at bomben gikk av, fanget en pressefotograf, ved en tilfeldighet, et bilde av Andrew Rousso, sønnen Xander på 11 og familiehunden Binky.

De skulle hente resten av familien da de havnet midt oppe i kaoset.

Etter en stund fant de storesøsteren Ashlee sittende på fortauet utenfor arenaen. Hun var blodig, men ved bevissthet og ble tatt hånd om av forbipasserende.

– Skrekkfilm

Andrew gikk derfor videre for å lete etter kona og åtte år gamle Saffie.

– Det var akkurat som en skrekkfilm. Det var skadde barn over alt og barn som skrek. Jeg har nesten ikke ord, forteller Andrew til BBC.

SELVMORDSBOMBE: Dette bildet viser det som skal ha blitt brukt av terroristen til å detonere bomben som tok livet av 22 mennesker.
SELVMORDSBOMBE: Dette bildet viser det som skal ha blitt brukt av terroristen til å detonere bomben som tok livet av 22 mennesker. Foto: New York Times / AFP

Han fortsatte den desperate jakten etter Saffie og Lisa. Andrew spurte hver eneste politimann han gikk forbi, men alle ga beskjed om at han bare måtte fortsette å lete.

– Ingen hadde kontroll på noe, de bare overlot letingen til meg selv, sier han til kanalen.

Sammen med sin 11 år gamle sønn brukte han hele natten på å lete.

– Kunne holdt henne i hånden

De trodde imidlertid at alle de skadde hadde blitt fraktet ut av arenaen, men Lisa og Saffie lå hardt skadet på bakken, kun meter unna der Andrew befant seg.

– Min datter og kone bare lå på bakken. Vet du hvordan det føles? Jeg kunne ha vært der med dem, spesielt Saffie. Jeg kunne holdt henne i hånden, forteller faren.

Far og sønn var i løpet av natten innom tre forskjellige sykehus før de omsider fant Lisa.

– Legene fortalte meg at jeg måtte forberede meg på det verste. Hvis hun overlevde, var det 80-90 prosent sjanse for at hun ville være lam fra nakken og ned.

Skrekkbeskjeden

Andrew var fullstendig utslitt, men han håpet fortsatt å finne Saffie i live. Han hadde hørt at barn som hadde blitt skadet var blitt fraktet til hoteller i nærheten. Andrew tok tak i en politibetjent på sykehuset, og ba nok en gang om mer informasjon.

Så kom beskjeden han fryktet aller mest.

Fjorten timer etter eksplosjonen fikk Andrew beskjed om at hans åtte år gamle datter var blant de 22 menneskene som mistet livet.

– Hvorfor er det ingen som kommer?

Til tross for at legene fryktet Lisa ville bli lam, er hun i dag frisk etter en rekke operasjoner.

– Den verste tanken for meg er om Saffie kunne vært reddet. Å tenke på at Saffie og flere andre ofre lå skadet i arenaen i flere timer er helt sykt, sier hun og legger til:

– Jeg husker at jeg lå der og tenkte at hjelpen snart er på vei. Mot slutten føltes det som jeg lå der i flere timer. Jeg tenkte: hvorfor er det ingen som kommer?

KAOS: Store politistyrker rykket ut til arenaen etter terrorangrepet.
KAOS: Store politistyrker rykket ut til arenaen etter terrorangrepet. Foto: PAUL ELLIS

Tre år etter terrorangrepet som rystet en hel verden, starter omsider rettsaken.

– Smertefullt

Under rettssaken vil det komme frem bevis om hvert av ofrene sine bevegelser i arenaen, samt dødsårsak. Hver familie vil også få mulighet til å snakke om sine kjære, det skriver Sky News.

Foreldrene til avdøde Saffie stålsetter seg nå for noen tøffe måneder. Lisa og Andrew forteller til BBC at de ikke ønsker å høre detaljer rundt datterens død.

– Jeg vil ikke vite om skadene hennes og hva hun gikk gjennom. Det er smertefullt nok uten å vite detaljene, sier Lisa Roussos til kanalen.

BLOMSTERHAV: Folk samlet seg i sentrum av Manchester og la ned blomster til minne om de 22 som mistet livet etter terrorangrepet.
BLOMSTERHAV: Folk samlet seg i sentrum av Manchester og la ned blomster til minne om de 22 som mistet livet etter terrorangrepet. Foto: Oli Scarff

Rettssaken mot selvmordsbomberens bror Hashem Abedi er nylig avsluttet. Han ble fengslet i minst 55 år.

Denne rettssaken fokuserte på hvordan brødrene samarbeidet om å bygge og detonere bomben.

Avsluttes våren 2021

Rettssaken som starter mandag vil gå mer inn på flere sentrale elementer. De fire spørsmålene som skal bli besvart er: Kunne terrorangrepet blitt avverget, oppbygningen til angrepet, sikkerheten på arenaen og nødetatenes respons på bomben.

Representanter fra MI5, Storbritannias sikkerhetstjeneste, politiet, ambulansetjenesten og brannmannskaper, samt de som jobbet med sikkerheten på arenaen og familie og etterlatte vil ta plass i vitneboksen.

Rettssaken er ventet å vare til våren 2021.

Relatert