Konfirmeres lørdag:

Derfor har han ikke hatt en offentlig rolle

Lørdag konfirmeres prins Sverre Magnus (14), men det vil nok ikke bety store endringer for hans rolle i kongefamilien, ifølge kongehusekspert Trond Norén Isaksen.

Lørdag skal prins Sverre Magnus (14) konfirmeres i Asker kirke. Med det «trer han inn i de voksnes rekker», men det betyr ikke nødvendigvis at vi vil se noen stor endring i prinsens rolle fremover.

– Det er egentlig ingen forandring ved at han konfirmeres. I kongefamilien er det stort sett myndighetsdagen som er vannskille mellom voksen og barn, sier historiker Trond Norén Isaksen, som har skrevet seks bøker om kongehuset.

Lite kjent for offentligheten

Prinsen har så langt ikke hatt noen rolle i det offentlige, og det er det heller ikke ment at han skal ha.

– Det er fordi kong Harald i 2002 delte familien inn i kongehuset og kongefamilien. Kongehuset er kongeparet, kronprinsparet og prinsesse Ingrid Alexandra. Mens Sverre Mangus, Märtha Louise, døtrene hennes og prinsesse Astrid tilhører kongefamilien, forklarer han.

Dermed har det helt fra Sverre Magnus ble født, vært lagt opp til at han ikke skal ha noen offisiell rolle.

– Ingrid Alexandra har siden hun var liten hatt offisielle oppdrag, som at hun tente ilden på ungdoms-OL på Lillehammer og at hun har døpt noen redningsskøyter og den slags. Sverre Magnus har aldri gjort noe sånt, han har bare vært med på ting der hele familien har deltatt, som å vinke fra slottsbalkongen på 17. mai, sier han.

Strek i regningen

Dette handler om at han som barn nummer to, skal stå mer fritt til å forme sitt eget liv, forklarer Norén Isaksen.

– Det har hele tiden blitt lagt opp til at han skal få velge mest mulig selv hva han vil gjøre i livet sitt. Men så kom den store streken i regninga, og det er Mette-Marits helse. Hun har jo denne kroniske lungefibrosen som gjør at hun blir utmattet, sier han.

Så langt har resultatet av det vært at kronprinsessen ikke har gjort oppdrag alene.

– Det har alltid vært sammen med kronprinsen slik at han kan steppe inn hvis hun må kaste inn håndkleet i siste øyeblikk, sier han.

Og det er ifølge Norén Isaksen noe som etter hvert kan få konsekvenser for prins Sverre Magnus.

– For etter neste tronskifte, når den eldre generasjonen i kongefamilien er borte, vil i all hovedsak alle offisielle oppgaver falle på kong Haakon og kronprinsesse Ingrid Alexandra, så de risikerer å bli underbemannet, sier han, og legger til:

– Hvis de da trenger noen til å avlaste, har de ingen andre å gå til en prinsesse Märtha Louise, som kjører sitt eget løp med egen bedrift og har lite offisielle oppdrag, og prins Sverre Magnus. Så det er mulig at de må trekke han inn i kongehusets arbeid i større grad enn de opprinnelig hadde planlagt, nettopp fordi de vil bli ganske få aktive medlemer av kongefamilien etter tronskiftet.

Følg direkte

Gudstjenesten begynte klokken 16 lørdag ettermiddag og sendes direkte.

Du kan følge konfirmasjonen direkte på Nyhetskanalen og TV2.no.

På grunn av smittevern er det et tak på 200 personer i Asker kirke, og prinsen har 16 gjester til stede i kirken.

Relatert