STORM: Det er meldt kraftig vind på Vestlandet i dag. Bilder er fra en tidligere stormfull dag ved Kvalen fyrlykt i Haugesund.
STORM: Det er meldt kraftig vind på Vestlandet i dag. Bilder er fra en tidligere stormfull dag ved Kvalen fyrlykt i Haugesund. Foto: Jan Kåre Ness

Storm på Vestlandet i dag – mye nedbør ellers i landet

Det blir mye vind på Vestlandet utover dagen. Fronten bærer også med seg mye regn over store deler av landet.

Vestlandet bør forberede seg på kraftig vind opp mot storms styrke de neste timene. Heldigvis vil den kraftige vinden blåse over senere i dag.

– Vi har et lavtrykk som ligger i nærheten av Island. Lavtrykket er med andre ord langt unna, men har en frontsone som kommer innover Vestlandet. Det er denne fronten som gjør at vi får kraftig vind fra en sørlig retning, sier vakthavende meteorolog i Storm, Ina Ynnesdal, til TV 2.

Det er de mest utsatte stedene som vil merke det mest. Området nord fra Sognefjorden til Stat og på Sunnmøre vil få de sterkeste kastene sier Ynnesdal.

– Det blåser nok godt allerede, men de sterkeste vindkastene vil komme fra klokken 14 mandag. Så vil det roe seg ganske plutselig når denne fronten passerer senere mandag ettermiddag.

Mye nedbør

Fronten bærer også med seg en del nedbør, melder Ynnesdal.

Den kommer innover Vestlandet før den trekker seg over Sør- og Østlandet. Deretter ankommer fronten Trøndelag og helt til Nordland sent i kveld.

– De eneste som slipper unna er Troms og Finnmark som får opphold og sol i perioder.

Mørke dager fremover

Det er mye lavtrykk for resten av uken.

Lavtrykket bringer med seg nedbør fra Rogaland til Nordland som kontinuerlig vil få regn eller regnbyger store deler av uken.

– Det er ingen ny storm i siktet med det første, men kan i perioder få ganske sterk kuling på de mest utsatte stedene, sier Ynnesdal.

Troms og Finnmark får mer skiftende vær, med periodevis opphold. De vestlige delene av Troms får mest nedbør.

Sør og Østlandet ligger stort sett på lesiden av Vestlandet som tar imot det meste av nedbøren. Unntaket er onsdag formiddag og lørdag når nedbørsområdet passerer.

Det kan også fremdeles blåse godt ved kysten og Innlandet, selv om det ikke er mye nedbør.

Høst i luften

Det begynner også å bli litt kaldere i luften.

I Bergen er temperaturen rundt ti til tolv grader, mens i Oslo kan den strekke seg opp mot 20 grader på det varmeste.

– De fleste vil allikevel kjenne at det er en friskere luft enn det vi er vant til om sommeren, sier Ynnesdal.

Relatert