SPORING: Det var koronasmittede passasjerer på 45 flyvninger i august.
SPORING: Det var koronasmittede passasjerer på 45 flyvninger i august. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Smittede på 53 fly, tog, ferger og busser i august

53 ganger i august ble det oppdaget koronasmittede passasjerer på fly, ferger, busser og tog her i landet. Tester viste at få andre ble smittet.

Aftenposten har hentet tallene fra Folkehelseinstituttet (FHI). De omfatter alle innenriks- og utenriksflyginger, ferger med over én times reisetid, alle regiontog og langdistansebusser. Den største delen av tilfellene – 45 – var på fly.

300 personer som satt i nærheten av de smittede er sporet opp og testet. 98 prosent av dem var helt friske. 2 prosent testet positivt i etterkant. Disse kan imidlertid ha blitt smittet før turen startet, ifølge FHI.

– På fly har man spesielt gode luftfiltre og god ventilasjon. Erfaringen så langt er at om bord på fly er det ikke så stor smittefare, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til Aftenposten.

– Det virker ikke som det foregår mye smitte om bord på fly. Situasjonen på fly er nok annerledes på T-bane eller buss, legger hun til.

I en artikkel skriver FHI følgende: «Basert på erfaring fra Norge og andre land, anses smitterisikoen som lav for andre passasjerer».

Relatert