STOR FANSKARE: Manchester United er en av klubbene med størst fanskare i Asia
STOR FANSKARE: Manchester United er en av klubbene med størst fanskare i Asia Foto: Clive Brunskill

Premier League avsluttet gigantisk TV-avtale: – Mange klubber er nok stresset

En treårsavtale for det kinesiske markedet på 7,6 milliarder kroner per år ble avsluttet etter bare én sesong. Det kan få konsekvenser.

Premier League har avsluttet sin kontrakt med kinesiske kringkastere (PPTV) – og har med umiddelbar virkning endt deres rett til å vise kamper. Avtalen var den største for markedene utenfor Storbritannia

Avgjørelsen vil utvilsomt skade pengestrømmen til flere klubber – som allerede har nådd bunnen økonomisk.

Premier League kom med en uttalelse torsdag hvor de sa følgende:

– Premier League kan bekrefte at de i dag har terminert sine avtaler for Premier League-dekning i Kina med lisensinnehaveren i det territoriet. Premier League vil ikke kommentere saken på dette stadiet. Det skriver Independent.

TV 2s fotballekspert tror flere klubber kan lide.

– Det er store summer det er snakk om og det blir veldig interessant å se hva det betyr for klubber i en liga som er hardt rammet av korona. I tillegg er det mange klubber som er veldig avhengig av TV-inntektene, for det er en stor andel av budsjettet. En del klubber er nok litt stresset nå, sier TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg.

Holdt tilbake betaling

Det er den kinesiske streamingtjenesten PPTV som hadde rettighetene til å vise Premier League i Kina. PPTV eies av et selskap som heter Suning, som er det kinesiske konglomeratet som også har kontroll over den italienske klubben Inter.

PPTV skal ha holdt tilbake en betaling på rundt 1,8 milliarder kroner i mars. I tillegg har selskapet holdt tilbake et nisifret beløp tidligere i år etter å ha uttrykt bekymringer rundt koronapandemien.

Det har også blitt antydet at den manglende betalingen kan ha vært knyttet til spenningen mellom Kina og Boris Johnsons regjering i Storbritannia.

Noe som resulterte i forbudet mot teleselskapet Huawei fra å være involvert i det landsomfattende 5G-prosjektet i Storbritannia.

– Det er rapporter at det er snakk om en juridisk konflikt som har pågått mellom Premier League og kinesiske partnere. Det vil alltid være spekulasjoner rundt det politiske når Kina er involvert og det er naturlig. Kina og Storbritannia er to stormakter og det blir stor interesse når de står opp mot hverandre. Det vil tidvis gå utover fotballen, slik det gjør nå, sier Finstad Berg.

Stor uvisshet

Nå kan vondt bli verre for Premier League-klubber som allerede har nådd bunnen økonomisk.

– I utgangspunktet har Premier League-klubber bedre råd fordi de har større TV-inntekter enn andre klubber. Noen klubber som Manchester United for eksempel har klart å differensiere inntektene fra andre kommersielle partnere, påpeker Finstad Berg.

Hun poengterer videre at klubber med mindre fanskare kan gå en usikker fremtid i møte.

– Det er flere ting som er veldig uvisst. Det er mange spørsmål knyttet til sesongen. Hva skjer om noen tester positivt på korona, må hele laget i isolasjon, må kamper flyttes? Det er vanskelig for mange å planlegge. Det å miste en slik avtale kan altså få konsekvenser, men det vil også bidra til å skaper mer usikkerhet.

Se åpningskampen i Premier League mellom Fulham og Arsenal lørdag 12. september på TV 2 Sport Premium og Sumo fra klokken 12:30!

Relatert