Mistet ledertrøyen etter tidsstraff

Julian Alaphilippe (29) har fått tidsstraff etter å ha brutt reglene.

Se hendelsen øverst

Sammenlagtlederen før den femte etappen tok en flaske med drikke 17 km fra mål. Det skulle ikke Deceuninck-Quickstep-rytteren gjort. Det er ulovlig å motta drikkeflasker etter at det er mindre enn 20 km igjen.

Alaphilippe fikk derfor en tidsstraff på 20 sekunder, som igjen har ført til at han mister den gule trøyen til Adam Yates (Mitchelton-Scott). Franske Alaphilippe er nå nummer 16 i sammendraget.

– Om dette stemmer, er det slik det er. Det er juryens avgjørelse, og ingenting jeg kan gjøre med det, sa Alaphilippe etter målgang ifølge Cyclingnews.

– Pirker i noe ømt

Thor Hushovd, TV 2s sykkelekspert er overrasket over straffen.

– Dommerne har satt foten ned og vært knallharde. Det er nesten overraskende at de gjør det på en slik etappe. Men et regelverk er et regelverk. Nå pirker de i noe ømt. De tar ledertrøyen fra en franskmann på et lag som har jobbet beinhardt i flere dager for å forsvare den. Dette kan få konsekvenser, sier han.

– Her ser man at man må bare følge med, både lagledelsen og støtteapparatet. Jeg synes de slår ganske hardt ned på det. Men nå er det et regelverk, og her skal de sette et eksempel på at det regelverket er til for å følges, sier Thor Hushovd.

– Jeg tror om det er én som sover litt dårlig i natt, så er det den massøren som står der med sykkelflaskene, fortsetter den tidligere stjernespurteren.

Yates synes synd på Alaphilippe og Deceunick-Quick Step-laget.

– Jeg tror ikke noen rytter ville tatt den gule trøyen på denne måten. Jeg ville mye heller tatt ledelsen ved hjelp av beina mine enn en formalitet, skriver Yates på Instagram.

Yates pratet med Alaphilippe bak scenen.

– Jeg spurte ham hva som skjedde. Han sa at han hadde mottatt en flaske sent i løpet, sier Yates.

Deceuninck-Quicksteps sportsdirektør Tom Steels forteller at laget ga Alaphilippe flasken på det eneste stedet det var mulig å gi den.

– Det er synd å miste trøyen slik. Vi vet om 20-kilometersregelen, men det var visse omstendigheter som gjorde at det skjedde. Vi måtte passere en by i 70 km/t. Så kom et flatt parti før klatringen. Det var det eneste stedet vi kunne gi flasken. Det er en spesiell Tour. Alle må være forsiktige med boblen. Vi må holde oss unna publikum. Så det var visse omstendigheter som gjorde at vi bommet på 20-kilometersregelen. Vi gjorde en feil, og vi er veldig skuffet, sier Steels.

PS! Julian Alaphilippe var ikke den eneste som ble straffet på onsdagens etappe. Også Sepp Kuss (Jumbo-Visma) og Carlos Verona (Movistar) fikk tidsstraff for å motta flasker etter grensen på 20 km. De tre respektive lagene fikk også en bot på 1000 sveitsiske franc (ca. 10 000 kroner)

Relatert