I KOMA: Alexej Navalnyj ligger i koma på et sykehus i Berlin.
I KOMA: Alexej Navalnyj ligger i koma på et sykehus i Berlin. Foto: Shamil Zhumatov/Reuters

Søreide fordømmer angrepet på Navalnyj

Tysklands statsminister Angela Merkel sier at den russiske opposisjonslederen Alexej Navalnyj ble utsatt for et drapsforsøk og at målet var å stilne ham.

Onsdag sa Tysklands regjering at det foreligger «utvetydige bevis» for at den russiske opposisjonspolitikeren Alexej Navalnyj har blitt forgiftet.

Senere sa Tysklands statsminister, Angela Merkel, at det er «veldig seriøse spørsmål som kun russiske myndigheter kan og må svare på».

Navalnyj er en av de fremste kritikerne av Russlands president Vladimir Putin.

For to uker siden ble han alvorlig syk på et fly til Sibir. Han ble innlagt på sykehus i Omsk, og senere fløyet til Berlin.

Fordømmer

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til TV 2 at nyheten om at Navalnyj er forgiftet med nervegift, er dypt urovekkende.

Utenikrminister Ine Eriksen Søreide fordømmer angrepet på Navalnyj.
Utenikrminister Ine Eriksen Søreide fordømmer angrepet på Navalnyj. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

– Norge fordømmer dette angrepet på det sterkeste, sier hun.

– Norge har full tillit til tyske myndigheters etterforskning og vurderinger i denne saken, sier Eriksen Søreide videre.

Utenriksministeren legger til at russiske myndigheter nå har et «tung ansvar» for å gjennomføre en troverdig og grundig etterforskning av nervegiftangrepet.

– Norge vil fortsette å holde tett kontakt med tyske myndigheter, allierte og europeiske samarbeidspartnere, sier hun.

Onsdag kveld opplyser nyhetsbyrået AFP at Kremlin sier de er klare til å samarbeide fullt ut med Tyskland i saken.

Stoltenberg fordømmer

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg krever svar fra Russland og fordømmer giftattentatet mot den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj.

– Jeg fordømmer på det sterkeste bruk av en militærgradert nervegift. Det gjør at det haster enda mer at Russland gjennomfører en fullstendig og åpen etterforskning, skriver Stoltenberg på Twitter.

– Vi vil konsultere Tyskland og alle Nato-allierte om implikasjonene, fortsetter han.

Nervegift

Navalnyj ligger fortsatt i koma, men tilstanden skal være stabil og ha blitt noe bedre.

En talsperson for tyske myndigheter sier at tester viser at nervegiften novitsjok ble brukt til å forgifte Alexej Navalnyj.

Steffen Seibert, som er statsminister Angela Merkels talsperson, sier i en uttalelse at undersøkelsene ble gjort i et militært spesiallaboratorium.

– Det er sjokkerende at Navalnyj ble et offer for en nervegift i Russland, sier Seibert i uttalelsen.

Merkel skal ha møtt regjeringskollegaer for å diskutere hva de skal foreta seg videre, ifølge uttalelsen.

– Den tyske regjeringen fordømmer dette angrepet på det sterkeste, sier Seibert.

Slås ned på

Navalnyjs støttespillere har stått hardt ned på at opposisjonsaktivisten ble forgiftet. Støttespilleren Leonid Volkov, som besøkte Navalny på sykehuset søndag, skriver følgende på Twitter etter den tyske uttalelsen:

– Det å forgifte Navalny med novitsjok i 2020, er akkurat det samme som å etterlate seg en autograf på åstedet.

Russiske leger har tidligere sagt at de ikke fant gift i prøvene som ble tatt av opposisjonspolitikeren før han ble fraktet til Berlin.

Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov sier til det russiske nyhetsbyrået Tass at de ikke har mottatt noe informasjon fra Tyskland om at Navalnyj ble forgiftet med novitsjok.

Kaller inn ambassadør

Tysklands utenriksminister Heiko Maas har kalt Russlands ambassadør inn på teppet i forbindelse med den antatte novitsjok-forgiftningen av Aleksej Navalnyj.

Maas fortalte ambassadøren at tyske myndigheter forventer en ordentlig og åpen undersøkelse av hva som skjedde med regimekritikeren. Utenriksministeren uttalelse kom kort tid etter at Tysklands regjering kunngjorde at det foreligger klare beviser på at opposisjonsaktivisten Aleksej Navalnyj ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

Han sa samtidig at de håper at Navalnyj vil bli bra igjen snart.

Relatert