Etappeseier i Touren ett år etter marerittvelten

Veien tilbake har vært blytung for Wout van Aert, som de siste månedene har vist hvorfor han omtales som verdens beste av sin norske lagkamerat.

Se video fra avslutningen øverst på siden!

En enestående rytter - kanskje verdens aller beste for øyeblikket. Det mener i alle fall Amund Grøndahl Jansen.

– En mester verdig

Nordmannens Jumbo-Visma-lagkamerat Wout van Aert (25) viste onsdag at det er få som kan måle seg med ham. I duell med de rene spurterne Cees Bol og Sam Bennett var van Aert raskest på den femte etappen til Privas.

– Han har jobbet knallhardt, for det var en lang vei tilbake. Han skal absolutt ha ekstra kudos for å ha kommet så sterkt tilbake og så fort. Han var egentlig klar allerede i vinter før klassikerne. Da var han i kanonslag igjen. Det er en mester verdig, sier Grøndahl Jansen til TV 2.

Veien tilbake etter den forferdelige velten under fjorårets Tour de France har vært tøff. Belgieren veltet stygt på en tempoetappe i 2019 og har uttalt at han følte han ble brent levende på den kokvarme asfalten.

Van Aert pådro seg et stort hull i lårmuskelen og trengte lang tid på å komme seg igjen.

– Det er naturligvis en enorm seier. Tour de France er det største rittet i verden. Kanskje det eneste rittet som er større enn selve sporten. Klarer du å vinne her, er det stort. Spesielt om man kommer tilbake en skuffende krasj i fjor og mye hardt arbeid i vinter. Jeg er stolt over at jeg har kunnet vise de gode beina mine den siste måneden. De siste ukene har jeg tenkt at det nesten ikke er mulig at jeg sykler som dette, men det virker tydeligvis og beina er der, sier van Aert til TV 2.

At det virker for van Aert er bare forbokstaven.

Har vært ustoppelig

Denne sesongen har den tidligere verdensmesteren i cyclocross vært utilnærmelig med seier i Milano-Sanremo, Strade Bianche - samt en etappeseier i Criérium du Dauphiné. I tillegg ble han belgisk tempomester i midten av august.

Onsdagens etappetriumf i Touren kommer dagen etter at van Aert gjorde en enorm jobb som hjelperytter for lagets ubestridte kaptein Primoz Roglic på Tourens første fjelletappe.

– Jeg visste at dette var en etappe som passet meg. Jeg er så glad for at jeg fikk muligheten fra laget til å gå for det. Om du har en mulighet og du kan avgjøre det, er det enda deiligere, sier Van Aert, som holder fast ved det han sa før Touren.

Best i verden

Han er kommet hit for å hjelpe Roglic til gul trøye - ikke kjempe for grønn trøye eller egne sjanser.

– Jeg har fått etappeseieren min. Fra nå av vil jeg støtte laget enda mer enn jeg har gjort, sier Van Aert.

Overfor TV 2 er en lojal van Aert tydelig på at han ser det som en styrke at han ikke rendyrker noen av sine styrker. At han kan hevde seg i de fleste terreng og på de fleste underlag vitner om en rytter med et enormt potensial.

– Jeg mener at jeg kan være god på flere ting. Det gjør meg sterkere som rytter. Jeg er 100 prosent overbevist av det. Det er en enorm styrke. Jeg vil ikke ta et valg om det ikke er nødvendig, sier van Aert.

Grøndahl Jansen gjorde sin jobb for Jumbo-Visma-laget på vei inn mot den hektiske avslutningen. Han er imponert av van Aert.

– Han er utrolig god. Det er bare å ta av seg hatten. Han er kanskje den beste i verden generelt på sykkelen, sier Grøndahl Jansen.

PS: Alexander Kristoff maktet ikke å henge med de raskeste i avslutningen og ble nummer 14.

Relatert