VERDENSKJENT: Paul Rusesabagina fotografert sammen med Angelina Jolie i forbindelse med premieren på Hotel Rwanda i 2004.
VERDENSKJENT: Paul Rusesabagina fotografert sammen med Angelina Jolie i forbindelse med premieren på Hotel Rwanda i 2004. Foto: Chris Pizzello/AP

Ble verdenskjent etter «Hotel Rwanda» – nå er han arrestert

Paul Rusesabagina skjulte over 1000 personer under folkemordet i Rwanda. Nå er han arrestert, blant annet tiltalt for terrormedvirkning.

I 2004 tok Hollywood-filmen «Hotel Rwanda» verden med storm, og historien til hotelleieren Paul Rusesabagina (66) ble verdenskjent.

Filmen er inspirert av Rusesabaginas arbeid for å redde både hutu- og tutsiflyktninger under folkemordet i Rwanda i 1994. Det gjorde han blant annet ved å skjule dem på hotellet han drev, Hôtel des Mille Collines, i Kigali.

66-åringen har ifølge CNN mottatt flere priser for sin innsats i 1994. Nå er han arrestert.

Terroranklager

I en Twitter-melding opplyser Rwanda Investigation Bureau at et internasjonalt samarbeid har ført til Rusesabaginas arrestasjon.

Det er uklart hvilket eller hvilke land som har deltatt i det internasjonale samarbeidet.

66-åringen er ifølge byrået mistenkt for å være «grunnlegger, leder, sponsor og medlem» av terrorgrupper som opererer i regionen. Han befinner seg nå i politiets varetekt i Kigali.

Kritisk til presidenten

Rusesabagina er åpent kritisk til Rwandas president Paul Kagame og landets styresmakter. Både han og hans støttespillere har lenge hevdet at han har vært et mål for presidenten på grunn av dette. Etter at han ble utsatt for et attentatforsøk i 1996, har Rusesabagina ikke bodd i Rwanda, skriver CNN.

Paul Kagame var tidligere leder for Rwandas Patriotiske Front (FPR), som endte folkemordet, som foregikk fra april til juli i 1994. Mellom 800.000 og én million tutsier og moderate hutuer ble slaktet ned i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilitsene Interahamwe og Impuzamugambi i Rwanda.

Siden den gang har Kagame vært landets president, skriver Washington Post. Hans regjering har blant annet fått kritikk for å ha benektet folkemordet.

Rwanda har en befolkning på 12 millioner. Hutuene utgjør 85 prosent av befolkningen i Rwanda, mens tutsiene utgjør rundt 14 prosent og twa én prosent.

Relatert