STAVHOPPER: Sandi Morris med sølvmedaljen fra VM i 2019.
STAVHOPPER: Sandi Morris med sølvmedaljen fra VM i 2019. Foto: Karim Jaafar

Friidrettsstjernen Sandi (28): – Jeg har vært et mål for rasister

Sandi Morris tar til motmæle i sosiale medier.

Det amerikanske stavhopp-esset Sandi Morris (28) sier at hun har vært et offer for rasisme. OL- og VM-sølvvinneren tar bladet fra munnen etter et svar hun fikk på sosiale medier.

Morris la først ut et sitat fra den amerikanske professoren Brené Brown på Instagram Stories-funksjonen:

«For å kunne ha empati med noens opplevelse må du være villig til å tro dem slik de ser det, og ikke hvordan du ser for deg at deres opplevelse er.»

Oppdateringen var ment som støtte til Black Lives Matter-bevegelsen. Det var det ikke alle som likte.

– Enda en medutøver som jeg en gang så opp til... også hjernevasket av media. Velkommen til LeBron-toget. Du vil passe godt inn, skriver den kvinnelige brukeren.

Øyenvitne

Det fikk Morris til å reagere, som innleder svaret med megetsigende: «Hun gikk tydeligvis glipp av den delen med empati... Her er det jeg har å si:»

– Jeg er ikke hjernevasket, kjære. Jeg forelsket meg i en svart mann for fire år siden og jeg har blitt et vitne til grusomhetene som kanskje ikke engang jeg ville trodd eksisterte.

Morris er gift med den svarte bermudiske lengdehopperen Tyrone Smith (36), som deltok i OL i 2008 (15. plass), 2012 (12. plass) og 2016 (16. plass).

Stavhopperen har lenge kjempet for saken. Da hun giftet seg med friidrettskollegaen kom hun med følgende kamprop på Instagram:

«La oss vise verden, baby - to personer må ikke være like for å komme sammen som en. La oss flytte grensene, utfordre normen og åpne hjertene som har vært kalde og sovende mot ideen om kryss-kulturell kjærlighet. Kjærlighet er kjærlighet, som de sier. Og kjærligheter er det som gjør livet guddommelig.»

Hverdagsrasisme

Men livet som gift har ikke bare vært fryd og gammen for Morris og Smith.

– Jeg har vært et mål for rasister som blir dårlige av tanken på en hvit kvinne og en svart mann som er sammen. Jeg har holdt min ektemann i det han gråtkvalt fortalte meg historiene om å vokse opp som en svart gutt fra et svart nabolag, om å bli ansett som en trussel og som skyldig i det noen fant det for godt den dagen, skriver Morris.

Hun nevner episoder med hvite kvinner som holder veskene tettere når de går forbi ham, og at han er blitt stoppet av politiet med ingen annen grunn enn at han er en svart mann i en fin bil.

– Rasismen er der. Om det er bevisst eller ubevisst er den der. Så nei, jeg er ikke lei meg for å være på «toget» du snakker om med LeBron fordi jeg vil mye heller være på veien til en mer elskende fremtid med LeBron «freaking» James enn å være fast i fortiden der så mange av dere har tatt et valg om å bli.

– Åpne hjertet ditt, ta ned guarden og vennligst lytt. Svarte menneskers prøvelser i Amerika er ekte. De kan bli endret, men bare med våre forente stemmer som kjemper med og for dem.

Relatert