Ampert under SIAN-markering i Oslo

Flere motdemonstranter tok seg over sperringene under SIAN-markeringen i Oslo lørdag ettermiddag.

SISTE: Politiet har kontroll på flere personer etter at de tok seg over de ytre sperringene rundt SIANs markering i Oslo sentrum lørdag.

Forrige helg ble det kaos under en SIAN-demonstrasjon i Bergen. Politiet måtte bruke pepperspray, og SIAN-leder Lars Thorsen ble skadd under sammenstøtene.

For to uker siden ble én person pågrepet etter å ha slått en politimann i ansiktet med en stang.

Lørdag klokken 13 holdt SIAN en markering i Oslo sentrum, som en reaksjon på at Thorsen ble angrepet under demonstrasjonen i Bergen.

Forserte gjerdene

Ved flere anledninger har det oppstått amper stemning blant motdemonstranter som har samlet seg utenfor sperringene under markeringen.

Like etter klokken 14.30 tok flere personer seg over politiets gjerder, da et av SIANs medlemmer tok frem en koran og begynte å dra den fra hverandre.

Fanny Bråten rev i stykker Koranen under SIAN sin markering på Eidsvolls plass foran Stortinget.
Fanny Bråten rev i stykker Koranen under SIAN sin markering på Eidsvolls plass foran Stortinget. Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix
Politiet har kontroll på flere personer som tok seg over gjerdene under markeringen lørdag.
Politiet har kontroll på flere personer som tok seg over gjerdene under markeringen lørdag. Foto: Daniel Sannum Lauten/TV 2

Politiet har kontroll på flere personer.

– Det som skjedde var at SIAN nå har tatt frem en koran og det satte sinnene i kok hos motdemonstrantene her, og i forhold til det var det mange som forsøkte å ta seg over gjerdene, sier politiets innsatsleder Torgeir Brenden.

– Noen klarte det, og de ble tatt hånd om av politiet. Akkurat antall har jeg ikke oversikt over ennå. I tillegg var det på en flanke såpass mange som forsøkte seg, at vi var nødt til å bruke litt gass målrettet mot dem.

Politiet måtte ta i bruk tåregass i Oslo sentrum lørdag.
Politiet måtte ta i bruk tåregass i Oslo sentrum lørdag. Foto: Daniel Sannum Lauten/TV 2

SIAN avsluttet markeringen og trakk seg vekk fra stedet like før klokken 15.

– Politiet så seg nødt til å avbryte SIAN sin markering helt mot slutten, rett og slett av fare for liv og helse. Det begynte å komme relativt mye kasting av stein, jernstenger og andre farlige gjenstander mot politiet, og også av fare for å eskalere situasjonen ytterligere, valgte vi da å avslutte markeringen nå, sier Brenden til TV 2 etter at markeringen ble avsluttet.

Brenden sier at det er nulltoleranse for angrep på politiet. Han sier at politiet har mye dokumentasjon av det som har foregått lørdag.

– Vi tolererer ikke angrep på politiet. Vi er her kun for å sikre ytringer og også for å sikre ytringene fra motdemonstrantene, sier han.

Fire pågrepet

Politiet har pågrepet fire personer i forbindelse med markeringen.

– Det var tre personer som klarte å hoppe over gjerdene og forsøkte å ramme markeringen til SIAN. Disse ble pågrepet av politiet. I tillegg har vi pågrepet en person for oppvigleri, for å forsøke å få med seg flere for å bryte gjennom politiet sine sperringer, sier innsatslederen.

– Ble noen fra SIAN skadet?

– Nei, det var ingen. Det var en person som kom frem til en av deltakerne fra SIAN sin markering, men det var ingen skade og politiet var veldig raskt på og fikk kontroll på vedkommende, sier han.

– Hvordan vil du oppsummere, gikk det som forventet?

– Vi hadde selvfølgelig håpet at dette skulle gå uten at vi ble nødt til å bruke maktmidler og uten at vi måtte avbryte SIAN sin demo, men når situasjonen ble som den ble og vi hadde såpass mange som rett og slett forsøkte å ramme SIAN sin lovlige ytring, tenker jeg at det at det ikke ble skader her, det skal vi være glad for, sier han.

Motdemonstranter

Leder i Oslo Rødt, Siavash Mobasheri.
Leder i Oslo Rødt, Siavash Mobasheri. Foto: Kenneth Fossheim/TV 2

Under markeringen har motdemonstrantene støyet i forsøk på å overdøve SIAN-medlemmenes budskap. Blant de som møtte opp utenfor sperringene ved Eidsvoll plass, er Siavash Mobasheri.

– Det er for å vise at vi ikke aksepterer SIAN sitt hatbudskap i Oslo og våre gater, rett og slett, at vi ikke ønsker å ignorere at disse folka finnes, sier han til TV 2.

Rødt-politiker Seher Aydar er også på stedet.

– Rasisme er farlig og ingen skal måtte stå alene mot rasisme. Vi er her for å vise at vi er et stort felleskap i Norge som sier nei til rasisme og ikke godtar at mennesker skal settes opp mot hverandre og at hatet skal spres i vår by, sier hun.

Motdemonstranter forsøkte på et tidspunkt å velte gjerdene rundt Eidsvoll plass.
Motdemonstranter forsøkte på et tidspunkt å velte gjerdene rundt Eidsvoll plass. Foto: Daniel Sannum Lauten/TV 2

Amper stemning

Det har oppstått amper stemning flere ganger i løpet av markeringen.

Ved 13.30-tiden forsøkte en gruppe motdemonstranter å velte gjerdene. Like etter dette sa politiets innsatsleder på stedet, Torgeir Brenden, at politiet hadde kontroll på stedet.

– Som dere ser er det mange som ønsker å ytre seg. De aller fleste gjør dette på en måte som er innenfor rammene vi legger til rette for, og så har vi noen elementer her som ønsker å dra det litt lenger, sier han, og fortsetter:

– Det har vært noen forsøk på å ødelegge gjerdene, men der har vi satt inn noe politipersonell for å dempe det. Samtidig har vi fått hjelp av mange voksenpersoner i motdemoen for å dempe gemyttene. Det er mye bedre at de gjør det enn at vi gjør det, så slipper vi å bli en motpart her.

– Har det vært noen alvorlige forsøk på å komme seg over gjerdene så langt?

– Ja, det er hvert fall elementer som har forsøkt å enten komme seg over, eller å ødelegge gjerdene. De har ikke lykkes med det, og vi kommer til å iverksette tiltak mot dem, dersom dette fortsetter, sier Brenden.

Politi med hjelm måtte inn for å roe gemyttene blant motdemonstrantene lørdag.
Politi med hjelm måtte inn for å roe gemyttene blant motdemonstrantene lørdag. Foto: Daniel Sannum Lauten/TV 2

– Sint, frustrert ungdom

Ekstremistforsker Lars Gule ved OsloMet er blant «voksenpersonene» Brenden snakker om. Han går blant motdemonstrantene i gul refleksvest. Han har selv tatt initiativ til å være på stedet.

– Hva er din rolle her i dag?

– Å forsøke å være en ansvarlig voksenperson som koordinerer med politiet og hindrer forsøk på å bruke vold i denne motdemonstrasjonen, sier han.

Ekstremistforsker Lars Gule.
Ekstremistforsker Lars Gule. Foto: Tommy Storhaug/TV 2

– Hvordan har du opplevd stemningen i den drøye timen det har pågått?

– Det var jo noen tilløp til hissigpropper som begynte å riste og løfte i gjerdene her, men vi klarte vel kanskje å forsinke det litt og politiet tok affære og sørget for at det hele har roet seg, og det er veldig bra.

Gule understreker at det er et mindretall av motdemonstrantene som er aggressive.

– Men det er åpenbart en ganske blandet gruppe. Det er sint, frustrert ungdom med innvandrerbakgrunn. Noen er også forbannet over det de mener er krenkelse av dem, deres religion, sier han, og legger til:

– Men i tillegg har du de jeg holder for å være mest ansvarlige for uansvaret, nemlig ytterliggående grupper som kaller seg antifascister og antirasister, som ikke våger å ta ansvar for å holde orden i egne rekker under slike motmarkeringer som dette, sier han.

Relatert