BESLAG: Sprøyter, og det ulovlige legemiddelet Melanotan ble stopept av tollerne på Østlandsterminalen.
BESLAG: Sprøyter, og det ulovlige legemiddelet Melanotan ble stopept av tollerne på Østlandsterminalen. Foto: Simen Askjer / TV 2

Legemiddelverket advarer:

– 35.000 ulovlige nettbutikker

Nordmenn kjøper potensielt farlige legemidler fra ulovlige nettbutikker. Omfanget er så stort at Legemiddelverket advarer.

Tollvesenet på Østlandsterminalen på Lørenskog fyller en søppelsekk hver dag med ulovlige legemidler. De kommer til å destruere 9000 forsendelser i 2020.

– Det er jo av og til kjempestore beslag på flere hundre tusen tabletter av gangen, og alt er falskt, sier legemiddelinspektør Line Saxegaard.

Tidligere analyser av forsendelser har bekreftet at sendingene er falske. Det vil si at forbrukeren ikke kan være sikker på hva legemiddelet inneholder. I verste fall kan det volde stor skade.

Florerer

Disse produktene er enkelt tilgjengelige på ulovlige nettbutikker. Og de er det ifølge Legemiddelverket svært mange av.

– Av nettsider så er det ca. 35.000 nettbutikker til enhver tid som ikke er lovlige, som tilbyr legemidler, sier Saxegaard.

ADVARER: Legemiddelinspektør Line Saxegaard i Statens legemiddelverk.
ADVARER: Legemiddelinspektør Line Saxegaard i Statens legemiddelverk. Foto: Simen Askjer / TV 2

Det er umulig å vite hvor mye av det man får kjøpt i disse butikkene som er falskt, eller om legemidlene inneholder det de skal. Hun forteller at alle slags legemidler blir forfalsket og sendt til Norge, men at det er noen kategorier som peker seg ut.

– Etterspørselen i Norge ser ut til å være størst for legemidler som er beroligende, gir rus, endrer utseendet eller er prestasjonsfremmende. Produkter som brukes for å bli slankere, få mer muskler, skjerpe hjernen og bedre potensen er gjengangere, sier Saxegaard.

Nettbutikker TV 2 har sett, selger et bredt sortiment, alt fra smertestillende til kreftmedisin.

ULOVLIG: Nettapotek som selger legemidler mot gikt, astma og kreft.
ULOVLIG: Nettapotek som selger legemidler mot gikt, astma og kreft. Foto: Simen Askjer / TV 2

Men, det som i utgangspunktet er skal være prestasjonsfremmende eller bedre helsen din, kan fort bli svært farlig.

– Det er umulig å vite hva falske produkter inneholder. Laboratorieanalyser viser at produktene ofte inneholder andre stoffer eller andre doser enn det som står på pakningen. Dermed utsetter man seg for en ukjent helserisiko, og i verste fall kan man dø, sier Line Saxegaard.

Dødsfall

Inntak av falske legemidler fått fatale konsekvenser her til lands.

– Finnes det dødsfall i Norge, som følge av falske medisiner?

– Ja det finnes det. I perioden 2017-2019 døde flere hundre personer i Sverige og noen få i Norge av falske beroligende midler og smertestillende tabletter som inneholdt svært giftige stoffer.

Hun er overrasket over hvilken risiko norske forbrukere ser ut til å ta.

– Det er naivt å kjøpe legemidler på nett, sier legemiddelinspektøren.

Har du, eller kjenner du noen, som har kjøpt falske legemidler? Kontakt TV 2s journalister her.

Du kan også tipse TV 2s journalister krypert via appen Signal (IOS og Android) på telefonnummer +4792039515.a

Norske apotek

Legemiddelverket ber derfor nordmenn å sjekke ekstra de nettsidene man eventuelt ønsker å handle legemidler fra. Det er nemlig mulig å handle ekte legemiddel lovlig på internett.

– Ønsker man å kjøpe legemidler trygt på nettet, se etter logoen med norsk flagg. Trykker man på logoen, skal man komme til Legemiddelverkets oversikt over godkjente nettapotek, sier Saxegaard.

Relatert