TREKKER SEG: Anish Giri stiller ikke opp på Norway Chess.
TREKKER SEG: Anish Giri stiller ikke opp på Norway Chess. Foto: Koen Suyk / AFP

Anish Giri trekker seg fra Norway Chess av koronafrykt

Erstattes av Polens beste spiller Jan-Krzysztof Duda.

Magnus Carlsen-rival Anish Giri har trukket seg fra TV 2-sendte Alitbox Norway Chess, som spilles i Stavanger 5. til 16. oktober.

Nederlenderen rangert som verdens tiende beste sjakkspiller hadde skrevet avtale om å delta i superturneringen, men er blitt skremt av korona-utviklingen i Europa og velger nå ikke å reise.

Giri erstattes med Jan-Krzystof Duda. Polakken (nr. 16 på verdensrankingen) har i likhet med Fabiano Caruana (2), Levon Aronian (7) og Alireza Firouzja (22) sagt seg villig til å være i karantene i Stavanger i ti dager før første runde av Altibox Norway Chess 5. oktober.

Tett samarbeid med helsemyndighetene

– Vi har vært i og vil fortsette å ha tett dialog med norske helsemyndigheter, forteller prosjektleder Benedicte Westre Skog.

– Utøverne og trenerne deres vil, i likhet med tilreisende dommere, gjennomføre den obligatoriske tidagers-karantenen på spillerhotellet Clarion Energy i Stavanger.

To nordmenn

Siden oppstarten i 2013 har superturneringa i Stavanger hatt plass til ti utøvere. Med flertallet av deltakerne hjemmehørende i verdens topp ti.

I år har arrangørene for første gang siden 2015 invitert Norges nest beste sjakkspiller i tillegg til Magnus Carlsen. Det innebærer at tidligere juniorverdensmester Aryan Tari får sin Norway Chess-debut.

Antall deltakere redusert

På grunn av koronaviruset er årets turnering utsatt fra juni til oktober og redusert til seks deltakere.

– Vi har måtte begrense deltakelsen til utøvere som allerede befinner seg i Schengen-området, forklarer Westre Skog. Pandemien hindrer sjakkspillere hjemmehørende i Kina, USA og Russland fra å delta. Heldigvis er Fabiano Caruana (USA) allerede i Italia, Levon Aronian (Armenia) i Tyskland og Alireza Firouzja (Iran) i Frankrike.

Så formatet i år blir at de seks utøverne spiller to partier hver mot hverandre; ett med hvite brikker og ett med svart.

Carlsen (2016 og 2019), Caruana (2018) og Aronian (2017) har alle vunnet Altibox Norway Chess tidligere. 17 år gamle Firouzja, 21-åringen Tari og 22-åringen Duda debuterer i Stavanger-turneringa i år.

Skal bruke karantetida godt

Duda gleder seg til norgesturen.

– Jeg lover å bidra med det jeg er kjent for spiller. Mot, kompromissløst spill og viljen til å kjempe til siste slutt. Og jeg vil benytte karantenetida til å lære mer om Norge og til å forberede meg til turneringa, sier polakken.

TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer gleder seg til å se Duda i aksjon i Stavanger.

– Glemmer aldri hans innsats i VM i lynsjakk i romjula 2018. Hans 16 1/2 poeng på 21 partier ville gitt gull i så-å-si alle VM. Og han presset Magnus Carlsen til det ytterste. Men Carlsen presterte smått utrolige 17 av 21 poeng; så Duda måtte ta til takke med VM-sølv, et lite hav foran bronsevinner Hikaru Nakamura.

– Duda kan opplagt bidra til god sjakkunderholdning i Stavanger.

Første klassisk-turnering på lenge

Altibox Norway Chess blir første gang på et halvt år utøverne møtes fysisk og spiller over brettet. Kandidat-turneringen (VM-kvalifiseringa) i Jekaterinburg blei avbrutt halvveis i mars måned.

Magnus Carlsen spilte - og vant - sin forrige klassiske turnering i Tata Steel Chess-turneringa i januar. Siden har den norske verdensmesteren vunnet seks av syv online-turneringer han har spilt i perioden april - august. Der har formatet vært hurtig- og lynsjakk.

Lukrativ turnering

Det er ikke kun gleden av endelig å kunne møtes over brettet igjen som lokker verdensstjerner til Stavanger i oktober.

Vinneren av turneringa får kr. 700.000, andreplassen gir 370.000 og tredjeplass 230.000. 4., 5. og 6. plass belønnes med 180.000, 170.000 og 160.000.