Saftig hvetedeig til søte fristelser

Wenche har besøkt Bakeriet i Lom og latt seg inspirere. Denne hvetedeigen kan brukes til boller, kanelknuter, skolebrød, kringle eller hva annet søtt du måtte ønske.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Oppskriften kan dobles.

Tips til fyll:

- Makronmasse eller vaniljekrem og rosiner

- Smørkrem med kanel og brunt eller hvitt sukker

- Fast/tykt syltetøy og eventuelt vaniljekrem

- Skolebrød med vaniljekrem, melis og kokos

Små bakst stekes på midterste rille ved 225 grader i 10-15 minutter, avhengig av størrelse. Større bakst, som for eksempel kringle, stekes ved 200 grader i 20-30 minutter. Avkjøl på rist.

Ved frysing, avkjøl helt, legg i fryseposer. Tines i romtemperatur og varm eventuelt litt i varm stekeovn 200 grader før servering.

Dette trenger du:

  • 5 dl melk, gjerne H melk
  • 150 g sukker
  • 50 g gjær
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • Ca. 1 kg kg hvetemel (begynn med 900 g)
  • 150 g mykt smør
  • Romtemperert sammenpisket egg til pensling

Slik gjør du:

Ha alt det tørre i bakebollen. Fersk gjær smuldres opp i det tørre. Tilsett melken (skal ikke varmes opp) i melblandingen mens maskinen går. Elt i ca. 15 minutter, tilsett eventuelt mel til passe konsistens. Deigen skal bli glatt, men ikke for fast og slippe bakebollen. Tilsett mykt smør ca. 1 ss av gangen og elt deigen videre til alt smør er eltet inn og deigen slipper bakebollen, ca. 15 minutter. Dekk til bakebollen og sett til heving minst 2-3 timer i romtemperatur.

Dryss litt hvetemel på bakebordet. Ta deigen ut på bakebordet, elt lett sammen og trill til en pølse. Del i jevnt store biter og trill til runde boller.

Eller til kanelsnurrer: Kjevle ut pølsen til et rektangel og smør over en blanding av mykt smør, sukker og kanel. Brett sammen i tre lag, kjevle lett over og del opp i strimler, 15 cm lange og ca 1 ½ cm brede og snurr/knyt. Sett på bakepapirkledd stekebrett, dekk til med et klede og la etterheve til dobbel størrelse, 45-50 minutter. Pensle eventuelt med egg og stek på midterste rille i varm stekeovn 225 grader i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.

Relatert