SUVEREN: Helene Marie Fossesholm vant Toppidrettsveka etter en maktdemonstrasjon på siste øvelse.
SUVEREN: Helene Marie Fossesholm vant Toppidrettsveka etter en maktdemonstrasjon på siste øvelse. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Supertalentet (19) viste muskler og vant suverent: – Nesten like unik som Johaug

Helene Marie Fossesholm (19) vant Toppidrettsveka etter maktdemonstrasjon på siste øvelse.

Helene Marie Fossesholm lå 42 sekunder bak Tiril Udnes Weng før intervallstarten i Granåsen lørdag, men vant likevel Toppidrettsveka.

Fossesholm gikk forrykende og tok seieren av Toppidrettsveka med ett minutt og tolv sekunder ned til Udnes Weng.

– Fremtiden er lys, jeg kan ikke si mer enn det. Det er helt rått. Therese (Johaug) er unik, men hun der er nesten like unik, sier Udnes Weng til NRK på spørsmål om sin overkvinne.

Løpet til Fossesholm var kanskje den beste prestasjonen i årets Toppidrettsuke i Trøndelag.

– Det hadde vært morsomt å se hva som hadde skjedd om Therese hadde vært her. Jeg tror dette var et palløp i verdenscupen, sier hun til NTB.

Fossesholm startet i et forrykende tempo og tok fort igjen avstanden på ni sekunder opp til Mathilde Myhrvold som lå på andreplass før lørdagens avslutningsetappe. Ved passeringen ved 1,5 kilometer hadde Fossesholm også tatt innpå elleve sekunder på ledende Udnes Weng.

Ved passeringen på fem kilometer hadde Fossesholm allerede tatt over ledelsen. Forspranget på 42 sekunder var mer enn spist opp av stortalentet, som ledet sammendraget 5,1 sekunder foran Udnes Weng halvveis i løpet.

Ekspert: – Blir bare bedre og bedre

I mål var ledelsen økt til 1.12.4 og Fossesholm kunne juble over en suveren seier. Det ble en langt tøffere dag for Udnes Weng, men hun klarte likevel å sikre inn andreplassen, drøyt ti sekunder foran Myhrvold.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg kjente meg bra i dag og fikk til et bra løp. Jeg gikk passe hardt i motbakkene og jaget på nedover og over kulene, sa Fossesholm til NTB.

– Tiril Udnes Weng kaller dette et palløp om det hadde vært i verdenscupen?

– Du, det er vanskelig for meg å si. Alle de beste i verden er ikke her, og det er vrient å spå, men jeg var helt klart fornøyd med løpet mitt ja, sa 19-åringen fra Eiker.

– Betyr det noe som helst å vinne et etappeløp som Toppidrettsveka?

– Det er klart det. Det er god motivasjon å ta med seg videre inn mot høsten. Det er mye jobb som skal legges ned før åpningsrennene på Beitostølen, og jeg føler at jeg har tatt et steg siden i fjor og synes at jeg fikk vist det her i dag også. Men det er til vinteren det gjelder å vise det. Ikke nå, sa Fossesholm.

Kanonløpet til Krüger holdt ikke

I herreklassen gikk Simen Hegstad Krüger veldig fort på den avsluttende 15 kilometeren i Toppidrettsveka, men favoritten Erik Valnes slet seg inn til seieren til slutt.

Valnes ble utnevnt til klar favoritt før løpet av både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, som lå på henholdsvis andre- og tredjeplass før intervallstarten lørdag.

Men det var Simen Hegstad Krüger som skulle gi Valnes tøffest kamp, for Oslo-gutten var langt sterkere enn de andre i teten på Toppidrettsvekas avslutningsetappe.

Krüger lå hele 1.42 bak Valnes fra start, men med snaut fem kilometer igjen var han bare 41 sekunder bak og var også i ferd med å ta igjen Klæbo på andreplass.

Valnes var veldig sliten mot slutten, men tidsforskjellen ned til Krüger var nok til at 24-åringen fra Sørreisa vant forholdsvis komfortabelt til slutt, drøyt 18 sekunder foran Krüger.

Harald Østberg Amundsen var enda raskere på etappen enn Krüger og var veldig nær ved å ta en pallplass foran Klæbo. 21-åringen fra Asker endte et knapt halvsekund bak Klæbo i sammendraget.

Relatert