Drøm deg bort til Spania med paella

Paella med kylling og skalldyr er en fest. Server med brød og gjerne en hjemmelaget hvitløksmajones.

Nederst i artikkelen finner du oppskrift på hjemmelaget hvitløksmajones/aioli.

Dette trenger du:

  • 1 kylling delt i biter, eller 2-3 kyllinglår og 2 stk kyllingbryst
  • Hvetemel, salt, pepper, paprika (hvetemel kan sløyfes)
  • 1 ½ dl olivenolje
  • 2 løk
  • 6-8 skiver norsk spekepølse
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1-2 grønne paprika
  • Salt, grovmalt pepper
  • Ca. ½ liter langkornet ris, paellaris eller apriorisk (risottoris)
  • 1 g safran eller 2 ts gurkemeie
  • Ca. 8 dl kyllingkraft
  • Ca. 2 dl tørr hvitvin + 1 dl tørr sherry (eventuelt 2 ½ -3 dl eplemost)
  • Skall av 1 sitron (økologisk)
  • 3-4 flådde tomater eller boks hermetiske hele tomater
  • Ca. 12 stk blåskjell
  • ½ kg reker
  • Eventuelt 4 stk sjøkreps, kreps eller krabbe
  • 200 g grønne frosne erter
  • Frisk timian eller bladpersille
  • Sitron

Slik gjør du:

Del kyllingen i 8 biter. Vend i en blanding av mel, salt og krydder. Hakk løk og hvitløk og skjær paprika i strimler.

Varm 1 dl olje i en vid panne med kanter (sautepanne). Brun kyllingbitene til de er gylne og sprø. Legg dem i et ildfast fat og sett i stekeovn ved 125 grader i 15-20 minutter. Tilsett resten av oljen i pannen sammen med løk, spekepølse, hvitløk og paprika. Tilsett risen og la surre med til risen er blank. Ha i safran (eventuelt gurkemeie), fond/kraft/vann, hvitvin og sherry. Tilsett kyllingbitene med stekesjyen og vend lett om. Kok opp og la trekke ca. 20 minutter, til risen er mør. Tilsett eventuelt litt mer kyllingkraft.

Legg flådde tomater i båter og grønne erter i gryten og vend lett om. Smak til med salt og pepper og revet sitronskall.

Damp blåskjell i ca. 5 minutter til de åpner seg. Rens halvparten av rekene og eventuelt kreps/krabber. Legg/hell blåskjell (med kraften), reker og kreps (med og uten skall) over ris, grønnsaker og kyllingen og la alt bli gjennomvarmt.

Servering:

Pynt med bladpersille og sitronbåter. Server med brød og eventuelt hvitløksmajones/aioli.

Oppskrift hviløksmajones/aioli:

Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.

  • 4 fedd hvitløk
  • 2 eggeplommer
  • ½ ts salt
  • Pepper
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss hvitvins- eller epleeddik
  • 1 ½ dl nøytralolje + ½ dl olivenolje
  • 1-2 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Finhakk hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk majones. Juster med kaldt vann. Smak eventuelt til med litt mer salt og pepper.

Eller bruk stavmikser:

Ha eggeplommer, grovhakket hvitløk, sitronsaft og eddik i et desilitermål. Sett stavmikser ned i desilitermålet og hell i oljen. Sett stavmikser i bunnen av litermålet, kjør sammen til majones begynner å tykne. Trekk langsomt oppover i desilitermålet. Ingrediensene vil emulgere (enkelt sagt de vil tykne) til en tykk glatt majones. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft.

Relatert