GAVEPAKKE: Abid Raja deler ut én milliard kroner til idretten og frivilligheten. Det jubler idrettspresident Bente Kjøll for.
GAVEPAKKE: Abid Raja deler ut én milliard kroner til idretten og frivilligheten. Det jubler idrettspresident Bente Kjøll for. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Gir én milliard til idretten

SVOLVÆR (TV 2): Abid Q. Raja (V) opplyste på en pressekonferanse at kompensasjonsordningen forlenges for idrett og frivillighet. Setter 1 milliard kroner ut året.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja opplyser på en pressekonferanse fra Svolvær at kompensasjonsordningen for idrett og frivillighet forlenges. I tillegg settes det av én milliard kroner ut 2020.

Milliarden som nå foreslås bevilget, skal dekke inntektsbortfall i perioden 1. september til 31. desember.

Mener det er riktig bruk av penger

Raja opplyser at kompensasjonsordningen fra 1. november skal belønne de arrangørene som kun delvis avlyser, stenger eller utsetter sine arrangementer og aktiviteter som følge myndighetenes råd eller pålegg. Disse kan søke om å få kompensert 70 prosent av sine tap ut året.

– Vi mener det er riktig bruk av fellesskapets midler, fordi vi trenger frivilligheten på andre siden av korona. Vi trenger også en idrettssektor. Viktig å forlenge når situasjonen er slik den er, sier Raja.

– For arrangementer eller aktiviteter som blir helt avlyst, reduseres derimot kompensasjonen til 50 prosent i perioden 1. november til 31. desember, sier Raja på pressekonferansen.

Raja varslet også at regjeringen fra 1. januar neste år vil etablere en ny og annen type ordning.

– Det skal være en stimuleringsordning. Vi kommer til å invitere idretten og bredden av frivilligheten til departementet på mandag for å diskutere hvordan en slik ordning kan se ut, sier kulturministeren.

Disse får tilgang til milliarden

Det er lotteri- og stiftelsestilsynet som får den friske kapitalen.

Deretter kan frivilligheten og breddeidretten over hele landet søke for de inntektene de ikke klarer å generere.

Idrettspresidenten overrasket

Idrettspresident Bertil Kjøll visste ingenting på forhånd om hva som ville komme fra regjeringen.

– Jeg blir utrolig glad. Dette er utrolig viktig for alle våre idrettslag. Alle jubler i dag. Det gir oss trygghet, forutsigbarhet og hjelper oss å opprettholde aktivitet ut året, sier hun til TV 2.

– Denne milliarden er utrolig viktig. Jeg vil rette en stor takk på vegne av idretten, sier hun.

Åpner ikke for flere publikum nå

På spørsmål om når man kan åpne for flere publikum på eliteseriekamper, svarer Abid Raja at det ikke kommer til å skje med det første.

– Vi skal gjøre vi kan for å gjenvinne kontrollen på pandemien. Når helsemyndighetene sier det, så vil det være mulig å gå i gang med en gradvis kontrollert gjenåpning igjen. Da vet jeg det er mange i fotballnorge som blir glade, når vi kan ta inn flere på stadion.

– Tør du å sette noen dato?

– Hadde vært utrolig gledelig å annonsere en dato. Dessverre vet ikke hvordan koronasituasjonen utvikler seg.

En ny vurdering om gjenåpning vil skje 1. september.

Relatert