Geraint Thomas og Chris Froome er begge vraket fra Tour de France. Gabriel Rasch var en av dem som tok avgjørelsen.
Geraint Thomas og Chris Froome er begge vraket fra Tour de France. Gabriel Rasch var en av dem som tok avgjørelsen. Foto: Philippe Lopez

Derfor vraket nordmannen Tour-stjernene

– Det var ikke en vanskelig avgjørelse, sier sportsdirektør Gabriel Rasch (44).

Nyheten om at Chris Froome og Geraint Thomas ikke er en del av Ineos-laget til Tour de France, er den store snakkisen i sykkelverdenen halvannen uke før starten i Nice.

Norske Gabriel Rasch, som også er tidligere proffsyklist, skal være sjefssportsdirektør i det britiske storlaget. 44-åringen var sentral i beslutningen om å vrake de to tidligere vinnerne.

– Vi har med vilje ventet til etter Dauphiné med det endelige laguttaket for å få så mange svar som mulig, sier han til TV 2.

– Ikke en vanskelig avgjørelse

I femdagersrittet i Frankrike - som ble avsluttet søndag - var ikke Ineos-laget til å kjenne igjen. TV 2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, ga Chris Froome terningkast en, mens Thomas fikk en treer etter innsatsen i rittet der kommende Tour-kaptein Egan Bernal måtte bryte på grunn av ryggtrøbbel.

– Hvor vanskelig var det å vrake to tidligere vinnere?

– Etter Dauphiné var det ikke så veldig vanskelig. De følte på det selv at de ikke var der de ønsket å være.

Gabriel Rasch.
Gabriel Rasch. Foto: Ineos

– Hvordan reagerte de på avgjørelsen?

– De reagerte bra. De var enige, svarer Gabriel Rasch.

– Du får det til å høres så lett ut ...

– De er store stjerner. Når du har vunnet Touren fire ganger og én gang, så er ikke det å reise til Touren uten å være på topp det du ønsker, forteller sportdirektøren, som var i Frankrike og rekognoserte to av tour-etappene da Ineos slapp nyheten onsdag morgen.

Til treukersrittet, som starter på TV 2 lørdag 29. august, har Rasch og hans kolleger plukket ut Andrey Amador, Egan Bernal, Richard Carapaz, Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski, Luke Rowe, Pavel Sivakov og Dylan van Baarle.

Det var ventet at Froome og Thomas skulle være kapteinsalternativer til Egan Bernal i touren.

– All den diskusjonen som har vært rundt det å ha tre kapteiner, har vist at det er unødvendig å bruke energi på å snakke om slike ting før man har kjørt alle løpene og fått alle de svarene man trenger.

– Hvor stor del av avgjørelsen var du?

– Min mening er vektlagt, den. Det er jeg, Dave (Brailsford, manager) og senior managment som bestemmer, men Dave har siste ord, svarer Rasch.

Får andre storritt

Thomas skal sykle Giro d'Italia, mens Froome skal sykle vueltaen.

– Vi fant ut at det vil være mer riktig å gi "G" mer tid og la ham får fullt fokus på Giroen. Det passer ham bedre med tre tempoeetapper og ingen sinnssykt harde fjelletapper. Froome har trent som en bikkje etter skaden han pådro seg før Tour de France i fjor, men han trenger rett og slett mer tid. Vueltaen er det siste løpet i år, da får han så mye tid som mulig til å forberede seg til det. I stedet så tok vi inn Richard Carapaz fordi vi følte at vi manglet støtte i fjellene, forteller Rasch.

Den tidligere sykkelproffen har vært sportsdirektør i Ineos i sju år, men har aldri vært i Tour de France som utøver eller leder tidligere. Rasch har likevel fått den prestisjefulle jobben med å lede sykkelsportens Real Madrid verdens største sykkelsirkus.

– Jumbo-Visma har det sterkeste laget. De kjørte vanvittig sterkt i Dauphiné. Det blir med andre ord tøft i år, sier Rasch.

Relatert