KLAR FOR NY KLUBB: Joe Hart skal spille for Tottenham de neste sesongene.
KLAR FOR NY KLUBB: Joe Hart skal spille for Tottenham de neste sesongene. Foto: Ian Kington/AP

Joe Hart klar for Tottenham

Rutinert keeper blir José Mourinhos andre sommersignering.

Joe Hart er klar for Tottenham.

Det bekrefter Premier League-klubben på sine hjemmesider tirsdag.

33-åringen har signert en kontrakt som strekker seg frem til sommeren 2022.

– Jeg er her for å hjelpe klubben på den måten jeg kan, om det er på eller utenfor banen. Jeg vil hjelpe klubben å ta steg. «The sky is the limit». Slik må det være, sier keeperen i sitt første intervju med klubbens egne kanaler.

Hart har de siste sesongene vært Burnleys eiendom, men ankommer Nord London-klubben vederlagsfritt ettersom kontrakten var gått ut.

Lysluggen vant i sin tid som Manchester City-keeper to Premier League-titler, to ligacuper og en FA-cuppokal, og var også engelsk landslagskeeper mellom 2008 og 2017.

– Jeg tenker at det er en helt ok overgang. Det må være en bra mann å ha som en del av keepergjengen, og for meg så virker det som han alltid har stått på og gjort sitt beste uansett. Han er blitt en slags hoggestabbe, som folk synes det er stas å drite ut litt, men jeg mener det fortsatt bor en bra keeper inni der, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt.

Totalt har Hart 75 landskamper for England og var førstevalg under EM i 2012, VM i 2014 og EM i 2016. Dessverre huskes han blant annet for en svak inngrepen da Island tok seg videre til kvartfinalen i EM i sistnevnte mesterskap på bekostning av de engelske storfavorittene. Hart er også to ganger tatt ut på årets lag i Premier League (2009/10 på utlån i Birmingham og 2011/12 i Manchester City).

– Jeg kan ikke gjemme meg fra at det på fotballbanen har vært et par tøffe år for meg personlig, men jeg føler at jeg fremdeles har mye i banken og mye å tilby. Jeg er en lagspiller, uansett om navnet mitt er i lagoppstillingen eller ikke, sier keeper-ringreven i dag.

Spurs følger i andre storklubbers fotspor

På Tottenham Hotspur Stadium blir nysigneringen i utgangspunktet backup for klubbkaptein Hugo Lloris og skal fordele andre- og tredjekeeper-jobben mellom seg og argentinske Paulo Gazzaniga.

Fakta: «Home grown players»

Kilde: Premier League

Om spillertropp/kvoter:

Each Premier League club submit a squad list after each transfer window closes.

It can contain no more than 17 players who do not fulfil "Home Grown Player" criteria.

The remainder of the squad, up to a total of 25 players, must be home grown.

Changes to the squad list may be made during the period of a transfer window.

A "Home-Grown Player" means a player who, irrespective of nationality or age, has been registered with any club affiliated to The Football Association or the Football Association of Wales for a period, continuous or not, of three entire seasons, or 36 months, before his 21st birthday (or the end of the season during which he turns 21).

Under-21 players are eligible over and above the limit of 25 players per squad.

Each player is assigned a squad number, which they wear during Premier League matches.

Det å få en rutinert engelskmann inn i keeper-teamet, der han nå erstatter nederlandske Michel Vorm, er blitt sett på som stadig viktigere for de store klubbene. Det er nemlig slik at kun et visst antall spillere i en tropp kan være oppfostret utenfor landets grenser. I Premier League er dette tallet maksimalt 17, i en tropp på totalt 25 mann. Antallet «homegrown players» må altså være minst åtte.

I de senere år har vi sett eksempler på at spillere som Lee Grant (Manchester United), Scott Carson (Manchester City) og Robert Green (Chelsea) har vært hentet inn som slike tropputfyllere i de store klubbene.

Siste PL-kamp var i 2018

Hart hadde lenge en stor stjerne i City og er regnet for å være en av klubbens viktigste spillere i den moderne storhetstiden, men mistet plassen i City-buret da Pep Guardiola overtok ansvaret sommeren 2016.

– Han er ikke det man liker å kalle en «moderne keeper», for han er ikke så god med beina. Og derfor var Guardiola også nådeløs. Nå «backfiret» jo det litt på ham, siden Bravo som overtok for ham hadde en sesong der det meste egentlig gikk inn, men Joe Hart har vel egentlig aldri helt kommet seg etter det, sier Thorstvedt.

De to neste sesongene til Hart ble tilbrakt på utlån, først i Torino i Serie A og deretter i West Ham. Sommeren 2018 signerte han for Burnley, som hadde både Tom Heaton og Nick Pope ute med skade.

I Burnley fikk han spille halve Premier League-sesongen før Heaton returnerte fra sin skade, men har ikke vært på banen i Premier League siden Boxing Day 2018.

Thorstvedt: – Spesielt og litt trist at karrieren har gått som den har gått

Forrige sesong spilte han kun tre cupkamper for Sean Dyches lag, og TV 2s ekspert bruker ordet «trist» om den engang så høyt aktede Premier League-keeperens utvikling.

– Det er jo trist at han er redusert til en «kvotespiller», men jeg ønsker ham egentlig alt godt. Jeg synes det er spesielt og litt trist at karrieren har gått som den har gått. Han har blant annet spilt en av de beste kampene en keeper har spilt, borte for Manchester City mot Barcelona. Det var helt sinnssvakt, sier Thorstvedt.

STOR STJERNE: Erik Thorstvedt var Tottenham-keeper mellom 1988 og 1996. Her fra FA-cupsemifinalen mot erkerivalene Arsenal i 1991.
STOR STJERNE: Erik Thorstvedt var Tottenham-keeper mellom 1988 og 1996. Her fra FA-cupsemifinalen mot erkerivalene Arsenal i 1991. Foto: Morten Holm/NTB Scanpix

TV 2s ekspert har selv voktet buret i Nord-London i en årrekke, og vet en ting og to om rutine og vinnermentalitet i en tropp. Allikevel tror han ikke at det er det faktum at Hart har to Premier League-titler mer enn resten av Spurs-troppen til sammen som gjør at José Mourinho har valgt å satse på nettopp ham til å komplettere klubbens keepertrio.

– Hvis du er tredjekeeper så er du nede i hierarkiet uansett. Jeg tror ikke nødvendigvis han blir en veldig sterk stemme i garderoben. De fleste finner sin plass, og her har vi jo en klubb der keeperen er kaptein i utgangspunktet. Så jeg tror ikke akkurat det har så mye å si, sier Thorstvedt.

Les også: Buffon om Hart i 2015: – En av verdens tre beste

– Jeg vet hva som skal til for å vinne titler

Hart selv forteller om stor begeistring for både manager Mourinho og klubbens kaptein Lloris. Nå gleder han seg til en re-start og mener selv at hans rutine og vinnermentalitet kan være med på å skape vinnere også i et Spurs-lag der siste ligatittel kom i 1961, siste FA-cuptrofé i 1991 og siste ligacup i 2008.

MESTER: Joe Hart etter at tittelen ble sikret for andre gang på to år i 2014.
MESTER: Joe Hart etter at tittelen ble sikret for andre gang på to år i 2014. Foto: Jon Super/AP

– Jeg vet hva som skal til for å vinne titler og jeg vet hva som kreves for å endre dynamikken til det bedre. Jeg føler det som om jeg starter på ny, og jeg nyter den følelsen. Kroppen min er klar for det, jeg er klar for å komme tilbake på nivå. Jeg elsker tanken på europeisk fotball og to kamper i uken, sier 33-åringen.

Rutinerte Hart er Tottenhams andre signering denne sommeren. Forrige uke ble det klart at forrige sesongs sekser i Premier League hadde hentet Pierre-Emile Højbjerg fra Southampton.

Les også: Erik Thorstvedts keeper-rangeringer i Premier League fra 2010, 2013 og 2016. (PS! Joe Hart er nevnt ved samtlige tilfeller).