Hareide presentert som ny Rosenborg-trener

Åge Hareide (66) tar fatt på sitt andre treneropphold i Rosenborg med et klart mål, og varsler nådeløse krav til spillerne.

Åge Hareide er Rosenborgs nye trener. Det bekreftet klubben tirsdag ettermiddag. Hareide er ansatt som Rosenborgs nye hovedtrener fra 1.september. Kontrakten strekker seg ut 2021 og ble signert i dag.

Klokken 17 ble han presentert som ny hovedtrener under en pressekonferanse. Der møtte sportssjef Mikael Dorsin, styreleder Ivar Koteng og hovedpersonen selv opp.

– Vi har vært interesserte i hverandre en god stund. Både vi og Åge var litt urutinerte med et kunstig kne, men nå har vi kommet hit at vi har fått det her til. Vi har signert en ett og et halvt-årskontrakt med fornyelse inn i evigheten, egentlig. Det er bare et spørsmål om vilje fra oss begge, sa Koteng.

– Jeg har veldig gode opplevelser fra sist jeg var i Trondheim. Jeg trivdes godt, og det er en klubb jeg kjenner godt til. I dag som trener er det viktig å komme hit til et ryddig hus, og en plass hvor det er orden i sakene. Sånn jeg opplevde Rosenborg sist, var det slik. Så får jeg ta fatt på jobben og gjøre Rosenborg så god som mulig innen fortest mulig tid. Sånn er en treners hverdag, sa Hareide.

Vil stille nådeløse krav

Så er spørsmålet om han vil gjøre store endringer i spillerstallen på Lerkendal. Hareide understreker at dagens Rosenborg-tropp må få en kjangs.

– Det er litt begge deler. Det er som før jul: Du har alltid en ønskeliste, men det er ikke alltid lett å få den til å gå opp. Du må også bli kjent med spillerne, og du må gi spillerne en kjangs til å vise seg fra sin aller, aller beste side før man tar beslutninger om hva som skal forsterkes, svarte den ferske Rosenborg-treneren på spørsmål fra TV 2.

Rosenborg-sjefene holder kortene tett til brystet om mulige overganger i vinduet som kommer. Men jobben er allerede i gang, og kartleggingen er en kontinuerlig jobb, lyder det fra Hareide.

– Og så må vi få en oversikt over hvem som egentlig forlater oss, og hva vi trenger, sier han til TV 2, før han varsler nådeløse krav:

– Også handler det om kvalitet. De som ikke viser kvalitet godt nok nå fremover og ut året – da kan ikke Rosenborg bruke dem. Og det er veldig mye opp til dem selv. Så jeg må få en oversikt over spillerstallen og hvordan det står til der også.

– Så uansett navn og meritter – hvis du ikke er god nok, er du ute?

– Det er helt riktig. Det er viktig. Og spesielt de erfarne spillerne skal være bærebjelkene i laget, så sant de ikke er skadet eller har andre problemer. Det vil alltid være viktig for en klubb å ha erfarne spillere som på mange måter skal lære opp unge spillere til å bli Rosenborg-spillere.

– Må starte med å bli seriemester

Nå håper han å føre Rosenborg til nye eventyr i Europa.

– Sånn som det er nå, må vi starte med å bli seriemester. Man når ingen vei videre, verken til Champions League eller andre ting, hvis man ikke blir seriemester. På sikt må det være den klare målsettingen til Rosenborg at de skal tilbake der de har vært så mange ganger, slo Hareide fast, men erkjente at det neppe blir denne sesongen:

– Å si at vi skal gå ut og vinne gull med 14 poeng opp, er litt drøyt i øyeblikket. Da tar man kanskje litt for hardt i. Å være bedre og vinne neste kamp må være mantraet for oss nå.

Dorsin forklarer at det neste halvåret skal brukes til å få orden på sakene på banen.

– Neste år ser vi om saker og ting funker. Vi er en klubb som lever av å få resultater ganske kjapt, og vet hvordan vi vil fremstå. Han vet det, og vi vet hvordan vi vil spille. Og det håper og tror vi virkelig at vi får til, sier Dorsin til TV 2.

Kjørte fra Molde tirsdag

Tirsdag morgen satte Hareide seg i bilen og kjørte fra Molde til Trondheim. Like før klokken 12 ankom han Brakka.

– Det blir bare formaliteter. Praktiske ting, sa Hareide da han steg ut fra bilen.

– Det handler litt om tiden. Det har vært andre henvendelser, seinest en i går. Jeg vet at RBK er en klubb som har ting på stell. Jeg kjenner byen og klubben. Jeg trivdes veldig godt sist jeg var her. Det kjennes godt å dra til en klubb der alt er i orden, fortsatte han.

Nils Arne Eggen mener klubben har funnet rett mann.

– Det er et veldig bra valg. Punktum.

Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug var tydelig fornøyd med å ha ny hovedtrener på plass.

– Det er veldig greit å ha det på plass. Vi har et bra trenerteam som er her, så vi har ikke stresset. Men det er greit å ha det på plass, sa hun tidligere tirsdag.

– Hvorfor falt valget på Hareide?

– Han er en bra trener. Vi kjenner han godt fra før, han er en god leder og har en bra CV, svarte Dyrhaug.

Hun bekreftet at det foreligger en klausul om å forlenge Hareide-kontrakten når den løper ut etter 2021-sesongen.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen tror Hareide og Rosenborg kan bli et lykkelig ekteskap.

– Det var som ventet, og for RBK sin del er dette meget spennende. Jeg er sikker på at Hareide kunne fått seg langt bedre betalte jobber i utlandet, men han ser ut til å være veldig motivert for å gjenreise Rosenborg, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Horneland traff de ikke på, og det er ekstremt viktig for RBK å treffe denne gangen. Hareide har en fantastisk CV, og dette var det beste Rosenborg kunne håpe på. De har en lang vei å gå før de er tilbake som det det beste laget i Norge, men allerede til neste år tror jeg Rosenborg fort kan være favoritter til å vinne gull igjen.

Hareide har en fortid i Rosenborg. Han ledet klubben til serie- og cupgull i 2003, men sluttet samme høst for å bli Norges landslagssjef.

Rosenborg er nummer fire i Eliteserien etter 14 spilte kamper. 14 poeng skiller opp til ligaleder Bodø/Glimt. Neste torsdag skal trønderklubben spille kvalifisering til høstens europaliga. Motstander er islandske Breidablik, og kampen går på Lerkendal.

Åge Hareide har tidligere vært trener i Molde, Helsingborg (to perioder), Brøndby, Örgryte, Viking og Malmö. I tillegg har han ledet det norske og danske landslaget.

Relatert