Venstres hus
Venstres hus Foto: Lise Åserud

Oslo Venstre kartlegger spionsiktet nordmann

Den siktede mannen har vært aktiv i et lokallag i Oslo Venstre, men har ingen sentral rolle. Partiet går likevel igjennom mannens aktivitet.

Oslo Venstre startet mandag kartlegging av mannens engasjement i partiet på bakgrunn av at den siktede var oppført på usikker plass på listen til bydelsutvalget for inneværende periode.

Han ble ikke valgt inn, og lederen i lokallaget har ikke kjennskap til mannen.

Det har heller ikke Oslos stortingsrepresentant Ola Elvestuen.

– Dette kjenner jeg ikke til i det hele tatt. Vi vet vi er utsatt for spionasje som nasjon, men dette er noe PST må kommentere, sier Elvestuen.

Et annet sentralt medlem i lokallaget sier at mannen tidligere har deltatt aktivt i valgkampen, men har vært lite å si utover dette.

Helhetsinntrykk

Oslo Venstre går etter det TV 2 får opplyst gjennom medlemslister og referater fra møter og annet for å få et helhetsintrykk av mannens engasjement i partiet.

– Det er ikke mye sensitive statshemmeligheter på medlemsmøter i Venstre, sier Elvestuen.

Det foreligger ingen opplysninger som tyder at mannen kan ha hatt kontakt med personer i regjeringsapparatet gjennom sitt engasjement i partiet.

– Men vi har sett at det er enkelt å kopiere folks mobiltelefoner og datautstyr?

– Det meste av spionasje pågår sikkert elektronisk, så det handler om å være bevisst. Hvis man sitter på noe som kan være sensitivt, må man være bevisst på at det ikke tilflyter noen andre, sier han.

Viser til PST

Det har foreløpig ikke vært mulig å få kommentar fra partileder Trine Skei Grande.

Venstre sentralt ønsker ikke å kommentere den siktede mannens tilknytning til partiet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Thomas Lien.

– Det er PST som må uttale seg, og så får vi bare følge med på saken, sier Lien.

Mannen i 50-årene erkjenner ikke straffskyld, ifølge forsvareren, advokat Marianne Darre-Næss.

PST har begjært fire ukers fengsling med fullstendig isolasjon og mediaforbud. Ifølge siktelsen har det vært avholdt møter mellom mannen og en russisk etterretningsoffiser.

Relatert