Flere hundre mennesker deltok søndag i en støttemarkering for president Aleksandr Lukasjenko på Uavhengighetsplassen i hovedstaden Minsk.
Flere hundre mennesker deltok søndag i en støttemarkering for president Aleksandr Lukasjenko på Uavhengighetsplassen i hovedstaden Minsk. Foto: Sergej Grits / AP / NTB scanpix

Varslet store demonstrasjoner i Hviterussland – Putin villig til å hjelpe militært

I Hviterusslands hovedstad Minsk holdes det søndag demonstrasjoner både for og mot president Aleksandr Lukasjenko. Russlands president Vladimir Putin har sagt seg villig til å hjelp Lukasjenko militært.

Russlands president Vladimir Putin sier han er villig til å hjelpe Hviterusslands leder Aleksandr Lukasjenko i tråd med en militæravtale mellom landene.

Budskapet ble formidlet av Putin i en telefonsamtale med Lukasjenko lørdag, ifølge en uttalelse fra Kreml, som siteres av nyhetsbyrået Reuters.

I uttalelsen hevdes det også at Hviterussland er utsatt for ytre press.

Lørdag har busser fraktet Lukasjenko-tilhengere inn til byen, melder BBC. Her viste de støtte til den omstridte presidenten som har sittet med makten i Hviterussland siden 1994.

Det er kommet meldinger om offentlig ansatte som angivelig har fått ordre om å delta i støttemarkeringen.

Senere på dagen planlegger Lukasjenkos motstandere en demonstrasjon som de håper blir en av de største så langt.

I etterkant av det omstridte presidentvalget forrige helg har det vært store protester og sammenstøt med politiet i Hviterussland.

Hviterusslands mangeårige president Aleksandr Lukasjenko oppfordret til forsvar av landet da han talte til sine støttespillere i sentrum av hovedstaden Minsk.

– Jeg ba dere ikke komme hit for å forsvare meg, men for første gang på et kvart århundre for å forsvare landet og dets uavhengighet, sa presidenten søndag.

(@NTB)