Munnbindmangel i Danmark

Etter Danmarks stasminister lørdag kunngjorde at det blir påbudt med munnbind på offentlig transport, melder flere butikker om at de så og si er utsolgt for munnbind.

Natt til lørdag fikk Coop-butikker over hele Danmark tilkjørt til sammen 1,3 millioner munnbind. Men i løpet av et døgn var nesten alle utsolgt, melder danske BT.

Coops analyse- og informasjonssjef, Lars Aarup, oppfordrer danskene til å vente med å kjøpe munnbind slik at de som trenger det mest også får.

– Vi har en melding til danskene: De som trenger munnbind mest, som eldre og de som er avhengige av å bruke offentlig transport, må få kjøpe først. Ungdommer eller de som kjører mest bil, bør vente med å kjøpe til senere i uken, sier Aarup.

Økende smitte

Det var lørdag formiddag den danske statsministeren Mette Frederiksen bekreftet at fra og med lørdag 22. august vil det bli krav om bruk av munnbind på kollektivtransport.

– Smittetallet har steget. Det krever handling, sier hun.

Danmark skulle startet fase fire av gjenåpningen av samfunnet. Det blir imidlertid utsatt.

– Vi innfører nå et krav i Danmark om at man skal bruke munnbind på all kollektivtransport, til alle tider av døgnet.

Et krav

Tidligere har bruk av munnbind kun vært en anbefaling. Nå blir det et krav.

Frederiksen utelukker ikke at det kan bli nødvendig å innføre munnbindkrav flere steder, blant på matbutikker og på legesenter.

Årsaken til at kravet ikke trer i kraft før om en uke er slik at alle skal få kjøpt munnbind i tide.