Politiet lei av intenst festbråk – festarrangør anmeldt

Politiet fikk flere hundre klager på festbråk over hele landet natt til søndag. I Trøndelag ble en festarrangør anmeldt etter at de nektet å avslutte en privatfest.

Natt til søndag rant det inn med meldinger om festbråk og forstyrrelse av natteroen over hele landet.

Politiet i Trøndelag mottok 86 slike meldinger i løpet av natta. Én av privatfestene ble tilslutt anmeldt.

Ved 02.30-tiden fikk politiet så mange klager på en fest i en privatbolig i Møllenberg i Trondheim, at de måtte rykke ut og gi pålegg om å avslutte festen.

En time senere fortsatte det å renne inn meldinger på høylydt festing fra samme adresse. Da tok politiet skikkelig grep og gikk til anmeldelse av de som holdt festen.

– Med så mye feststøy i hele distriktet har vi ikke kapasitet til å nå over alle. Men når vi må tilbake til samme sted to ganger, etter først å ha gitt klart pålegg om å avslutte festen, så vi oss nødt til å anmelde, sier operasjonsleder Kirsten Bergstrøm til TV 2.

Fortvilte foreldre

Også i Vest hadde politiet nok å henge fingrene i natt til søndag.

Fra klokken 23 lørdag kveld til klokken 03 søndag fikk Vest politidistrikt inn 53 meldinger om høylytte fester på privatadresser.

Klokka 02.18 fikk de blant annet inn meldinger om en fest på bystranden på Møhlenpris, der det var satt opp et stort høytaleranlegg. Frustrerte foreldre på andre siden av fjorden ringte inn til politiet, og fortalte at barna våknet av alt bråket, opplyser operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen til TV 2.

– De var fortvilet, sier operasjonslederen.

– En dårlig kombinasjon

Han sier slike meldinger har vært dominerende natt til søndag. Også natt til lørdag fikk politidistriktet inn en rekke slike meldinger.

Politiet måtte natt til søndag blant annet avslutte en fest i Odda, der innringeren fortalte dem at «hele nabolaget ristet».

– Det har vært en veldig spesiell uke, med både tidlig stenging av utestedene og fadderuken. Det har vært en dårlig kombinasjon, sier Dahl-Michelsen.

Distriktet endte til slutt med hele 65 oppdrag relatert til festbråk.

– Vi rakk ikke rykke ut på alle meldingene, men har avsluttet en del fester med muntlige pålegg, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

– En logisk brist

Sør-Øst politidistrikt fikk inn 53 meldinger om bråk og forstyrrelser av natteroen natt til søndag.

– Det har vært en veldig travel natt. På grunn av andre, er alvorlige oppdrag, har vi bare kunnet rykke ut på et fåtall av disse henvendelsene, sier operasjonsleder Jøran Solheim i Sørvest politidistrikt til TV 2.

Etter at det er innført skjenkestopp fra midnatt på utestedene, har folk trukket ut i gatene og inn på private fester.

Operasjonsledelsen sier at selv om det ikke skjenkes etter midnatt, går ikke folk hjem.

– De blir værende ute og det blir mye folk og bråk i matkøer ved serveringssteder, hvor det er åpent like lenge som vanlig. For oss som er ute i gata på natta oppleves det som rart, ja rett og slett en logisk brist, at skjenkestedene stenger tidlig, men ikke matserveringsstedene, sier Solheim.

– Ute av kontroll

Blant politidistriktene som har omtalt flest festhendelser på Twitter natt til søndag er Møre og Romsdal.

Rett før klokka 01 rykket politipatruljene blant annet ut til en fest på Ørsta, der også ambulanse bisto.

– Hjemmefest ute av kontroll. Politiet er på stedet og avslutter festen. Ambulanse er der og bistår i forbindelse med flere overstadig berusede ungdommer, skrev politiet om denne festen.

Operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Erik Mikalsen, sier det er åpenbart at folk har forflyttet seg fra puber til hjemmefester.

– Det er omfattende klager, og folk melder om høy musikk i hele distriktet. Vi har prøvd å ta unna det vi kan, sier han.

Han forteller at mange av meldingene rundt ordensproblematikk har begynt å komme inn før midnatt.

– Virker det som om folk begynner å drikke tidligere på dagen?

– Det kan fremstå sånn, sier operasjonslederen.

– Strømmer på

Natt til lørdag fortalte Øst politidistrikt til TV 2 at det stort sett hadde vært overkommelig med støymeldinger. Natt til søndag er tonen en helt annen:

– Meldingene strømmer på, for å si det mildt. Akkurat nå har vi fire aktive oppdrag der vi forsøker å avslutte fest, 8-9 venter, og vi har en haug vi ikke rakk å rykke ut på, uttalte operasjonsleder Tom Sandberg til TV 2 klokka 01.40.

Han forteller at han ikke har inntrykk av at festene har hatt voldsomt mange folk, men at de har variert i omfang. Klokka 04.30 melder politidistriktet at de har fått inn 50 meldinger om støy og klager, og legger til at de kun har rykket ut til en liten andel av dem.