Abrams-stridsvogner under NATO-øvelsen «Trident Juncture» i 2018.
Abrams-stridsvogner under NATO-øvelsen «Trident Juncture» i 2018. Foto: WIlliams Quinteros/US Marine Corps

US Marines skal fjerne stridsvogner fra fjellhallene i Trøndelag

US Marines-talsperson varsler 1400 soldater til øvelser de neste seks månedene.

I sommer ble det kjent at US Marines reduserer antall soldater i Norge fra 700 til 20.

I neste uke skal tonnevis med tungt militært materiell hentes ut fra forhåndslagre i Trøndelag, og forflytningen vil foregå i bebygd strøk.

Stridsvogner er blant materiellet som skal ut av fjellhallene, får TV 2 opplyst av USAs ambassade.

– Vi kvitter oss med noen kapasiteter og styrker andre viktige kapasiteter for å sikre at vi er beredte og relevante, skriver generalmajor Stephen M. Neary, kommandør for U.S. Marine Corps Forces Europe and Africa, i et innlegg i Adresseavisa.

I 2014 gjennomførte USA den største utskiftningen av militært materiell i Norge noensinne. Da ble forhåndslagrene for første gang oppdatert med stridsvogner.

Ikke på helårsbasis

En talsperson for US Marines avviser at aktivitetene i Norge skal opphøre.

Det amerikanske marineinfanteriet (USMC) skal ikke lenger oppholde seg i Norge på helårsbasis, sier han til Marine Corps Times.

De vil fortsette å sende soldater hit i forbindelse med øvelser.

– Vi trekker oss ikke ut, og vil tidvis ha et større antall marineinfanterister enn før, innenfor rammene av avtalen mellom USA og Norge, sier major Adrian Rankine-Galloway, talsmann for US Marines i Europa og Afrika.

Resultatene av disse endringene er at USMC moderniserer og oppdaterer forhåndslagrene i Trøndelag, og kvitter seg med kapasiteter.

Påtroppende forsvarssjef Eirik Kristoffersen (51) visste ikke om endringene i aktivitetene til US Marines i Norge før de ble offentlig kjent. Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes ble overrasket da han fikk vite at US Marines vil avslutte ordningen.

1400 soldater skal øve

Rankine-Galloway sier at den neste styrken som skal ankomme i midten av oktober, bare vil bestå av rundt 400 soldater.

Styrken som skal til Norge for å trene og øve på nyåret, blir imidlertid større: Rundt 1000 soldater skal være i Norge fra januar til mars.

Da den amerikanske militære tilstedeværelsen i Værnes og i Indre Troms økte fra 330 til 700 soldater i 2018, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at avtalen hadde et femårsperspektiv.

Siden 2019 har US Marines jobbet med omfattende endringer som også får konsekvenser for aktivitetene i Norge. Et stabselement på rundt 20 personer skal være igjen på Værnes mellom øvelsene.

Selv om endringene i Norge kommer samtidig med at USA trekker ut nærmere 12.000 soldater fra Tyskland, er det ingen sammenheng mellom tiltakene, sier Rankine-Galloway.

Endringene i Norge skyldes sjefen David H. Bergers arbeid med å knytte US Marines nærmere til US Navy, forklarer han.

Britisk avtale

– Regjeringen ønsker mer alliert trening og øving i Norge, svarer Forsvarsdepartementet på spørsmål om den allierte rotasjonsbaserte treningen og øvingen skal erstattes med andre tiltak.

I juni bekreftet forsvarsministeren at britiske styrker har forhåndslagret militært materiell i Troms.

– Storbritannia fremstår i økende grad som Norges viktigste europeiske allierte. Regjeringen har lagt til rette for økt samtrening mellom norske og allierte styrker i Norge. Vi ser nå at britene øker sin tilstedeværelse i Norge. Det er positivt. Det britiske marineinfanteriets årlige øving og trening i Norge er viktig for forsvaret av Norge, sa Bakke-Jensen til TV 2.

Amerikansk materiell på kai i Værnes i juli, på vei tilbake til USA.
Amerikansk materiell på kai i Værnes i juli, på vei tilbake til USA. Foto: Abrey Liggins/US Marine Corps