DEMONSTRASJON: SIAN demonstrerer på Furuset senter i Oslo lørdag.
DEMONSTRASJON: SIAN demonstrerer på Furuset senter i Oslo lørdag. Foto: Fredrik Hagen

Én person pågrepet etter å ha angrepet politimann

Den varslede Sian-demonstrasjonen eskalerte lørdag ettermiddag. Én person er pågrepet etter at vedkommende slo en politimann i ansiktet med en stang.

Sian hadde varslet en markering lørdag ettermiddag på Furuset i Oslo. På bakgrunn av tidligere demonstrasjoner og markeringer som eskalerte i uroligheter, valgte politiet å stille med store styrker.

Markeringen begynte klokken 13. Operasjonsleder Tor Gulbrandsen sier til TV 2 at også under denne markeringen ble det uroligheter.

Stein, stenger og flasker ble kastet mot markeringen. Politiet stod plassert mellom markeringen og annet publikum som hadde møtt opp.

Guldbrandsen opplyser at at én person er pågrepet etter å ha slått en politimann i ansiktet med en stang.

Forsøkte å hindre

Ettersom urolighetene ble større og større, førte det til skadeverk og fare for liv og helse. Gulbrandsen sier for å hindre at noen ville bli skadet, kjørte de inn større kjøretøyer som en fysisk barrière. Kjøretøyene er designet for slike type oppdrag, som har ekstra beskyttelsesutstyr.

– Det er ikke lenge siden det var en del frustrasjon og amper stemning her. Da vi så av det var fare for liv og helse valgte vi derfor å avslutte markeringen, sier han.

Han forklarer at de ventet så lenge som mulig med å avslutte markeringen, i ytringsfrihetens navn.

– Det viktigste fra politiets side er at vi verner om alles ytringsfrihet. Men når det går utover det som er lovlig, må vi stanse det, slik som i dette tilfellet, sier han.

Varslet flere styrker

Sian-leder Lars Thorsen ble forsøkt overdøvet av over 50 motdemonstranter som slo på grytelokk og andre metallgjenstander, da han talte. Gjerder var satt opp for å holde en håndfull Sian-aktivister og motdemonstranter atskilt.

– Det vil derfor være en god del politi på stedet både uniformert og sivilt for å opprettholde ro og orden, samt sørge for at den varslede demonstrasjonen blir gjennomført som planlagt, skrev politiet på forhånd på Twitter.

Sian skriver om seg selv at gruppen har som formål er «å motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge.»

Oslo mot rasisme oppfordret lørdag folk til å møte opp for å vise motstand mot Sians budskap under parolen «Ingen rasister på Furuset senter».

(©NTB/TV 2)