HARD MOT NORTHUG: Kulturminister Abid Raja går hardt ut mot Petter Northug og mener han svekker idrettens omdømme.
HARD MOT NORTHUG: Kulturminister Abid Raja går hardt ut mot Petter Northug og mener han svekker idrettens omdømme. Foto: Annika Byrde

Raja til NTB: – Northug svekker idrettens omdømme

Kulturminister Abid Raja sier at Petter Northug svekker idrettens omdømme etter at langrennsstjernen ble tatt for råkjøring og det ble funnet kokain hos ham.

– Det er tusenvis av barn og unge som ser opp til ham, og dermed er han med på å svekke omdømmet til idretten og han er ikke den rollemodellfiguren han bør være, sier Raja til NTB.

– Hva begrunner du at han svekker idrettens omdømme med?

– Det er at idrettsstjerner har en rollemodell-rolle overfor barn og unge. Når en verdensstjerne av Northugs kaliber blir tatt for noe slikt, skaper det store overskrifter og det skaper stor skuffelse hos de mange som elsker Petter Northug. Og la det være klart, jeg er en av dem som elsker Petter Northug og idrettsprestasjonene hans. Men dette her er ikke noe vi kan elske, sier Raja.

– Loven er lik for alle

Northug ble torsdag stoppet i 168 kilometer i timen på E6, og politiet fattet mistanke om at han var ruspåvirket. I leiligheten hans fant de narkotika, og Northug bekrefter selv at det dreier seg om kokain.

– Først og fremst vil jeg si at Petter Northug er en fantastisk idrettsmann, som har skapt enorme gleder for et norsk publikum. Men loven er lik for alle, han må stå til rette for sine handlinger, sier Venstre-politikeren.

Kulturministeren understreker at saken mot Northug ikke er avklart ennå, og politiet er tidlig i sin etterforskning. Men det Northug selv bekrefter på Instagram, er nok til å sjokkere Raja, som er jurist.

– Det er et sjokk for Idretts-Norge at en sånn type profil ikke er sitt ansvar mer bevisst, sier han.

Mener kokain gjør saken verre

Raja, som jobbet som advokat før han ble politiker, mener det er ekstra ille at kokain er innblandet i saken.

– På generelt grunnlag vil jeg si tre ting om de som bruker kokain: For det første er man med på å støtte de kriminelle, narkotikakartellene i Sør-Amerika, som dreper veldig mange mennesker. For det andre er det fattige bønder som blir tvunget til å jobbe på disse plantasjene, under slavelignende forhold. Og for det tredje så bidrar det til å hogge ned regnskogen, sier Raja.

Petter Northug har vært i problemer med politiet før. I 2014 ble han dømt til ubetinget fengsel for å ha fyllekjørt og krasjet luksusbilen sin like ved sin daværende bolig i Trondheim. Northug kom da tilbake og ble kongen av Falun-VM i 2015 og fikk folkets tilgivelse.

For tidlig å vurdere tilgivelse

Også politikere var da ute og uttrykte at Northug hadde deres tilgivelse. Raja mener tiden ikke er inne for å vurdere om Northug igjen kan bli tilgitt.

– Det å tilgi noen, det er noe helt annet enn at man skal stå til ansvar for sine handlinger. Alle som har gjort opp for seg, kan fortjene tilgivelse i neste runde. Men vi er ikke kommet dit ennå. Først må vi bli kjent med hva saken faktisk handler om. Det kan godt tenkes at det kan være rom for tilgivelse når det strafferettslige er avsluttet, sier Raja.

Han tenker med stor glede tilbake på Falun-VM da Petter Northug tok fire gullmedaljer.

– Det stuntet han gjorde da han gikk mellom de to på oppløpet og vant femmila, det er det bare Northug som klarer, sier kulturministeren.

Innrømte på sosiale medier

Torsdag kveld råkjørte Northug langs E6 ved Ullensaker. Politiet stanset han da de mistenkte han for å kjøre i ruset tilstand.

Videre ble han tatt med for blodprøvetaking.

På Instagram innrømte skikongen selv at han har gjort en stor feil.

– I går kveld ble jeg stoppet av politiet i fartskontroll. Jeg kjørte altfor fort, og ble også tatt med på legevakten til blodprøve.

Det ble også gjort funn av en mindre mengde narkotika i hjemmet hans.

– Det dreier seg om kokain. Jeg er fortvilet og redd hvor hva fremtiden vil bringe, og jeg er utrolig lei meg for alle de som jeg nå har skuffet, igjen.

Northug ble i 2014 dømt for fyllekjøring, da han krasjet bilen sin på vei hjem fra byen ved Byåsen i Trondheim. Han ble dømt til 50 dagers ubetinget fengsel.

– Jeg vet det nå blir en straffesak. Da skal jeg ta ansvar for det jeg har gjort, avslutter han i Instagram-innlegget.

(@NTB/TV 2)