SAMARBEID: Anders Aukland ønsker å fortsette samarbeidet med Petter Northug.
SAMARBEID: Anders Aukland ønsker å fortsette samarbeidet med Petter Northug. Foto: Pedersen, Terje

– Petter trenger støtte nå, ikke avstand

Samarbeidspartner og venn av Petter Northug, Anders Aukland ønsker ikke å bryte samarbeidsavtalen han har med Northug. – Jeg ønsker å støtte han, det gjør jeg ved å fortsette samarbeidet.

Fredag kveld mottok Anders Aukland beskjeden om at Petter Northug var blitt tatt for råkjøring, etter han ble stanset da politiet mistenkte han for å kjøre i ruspåvirket tilstand.

Aukland sier til TV 2 at han synes det hele er svært leit.

Sammen med Northug Eyewear har Aukland hatt en samarbeidsavtale. Den ønsker han å fortsette med.

– Jeg vil svært gjerne fortsette samarbeidet. I stedet for å ta avstand fra han, må vi heller støtte han. Det gjør jeg ved å fortsette samarbeidet, sier han.

Tar avstand

Han er imidlertid tydelig på én ting.

– Det er vanskelig å identifisere seg med de verdiene som Petter står for. Det han har gjort kan vi vel alle slå fast at det er ikke verdier man ønsker å stå for. Jeg tar avstand fra det, men nå trenger han støtte.

Aukland sier det er tydelig at Northug er langt nede.

– Jeg håper Petter kan bruke dette til å snu det på sikt til noe bedre. Men at han trenger hjelp og støtte, det er det ingen tvil om.

Northug kom inn på langrennslandslaget som junior i 2006/2007. Da var Aukland en av de eldre seniorene på laget.

Siden har de to hatt jevnlig kontakt, spesielt etter Aukland og Northug inngikk en samarbeidsavtale om Northug Eyewear. I høst ble det også snakk om Northug skulle gå et langløp for Auklands langdistanselag Team Ragde Eiendom. Det ble imidlertid ikke noe av.

Sjokkert

Gunde Svan, som har vært medprogramleder sammen med Petter Northug i TV 2-programmet «Landskampen», er sjokkert over hendelsen.

– Min første tanke var: Det kan ikke være sant!, skriver Svan i en SMS til TV 2.

Innspillingen av programmet ble ferdig i sommer.

– Vi har arbeidet sammen i hele sommer med programmet. Alt med innspillingen har vært perfekt. Vi hadde et bra samarbeid og komplementerte hverandre. Det fløt uten problemer, sier han.

– Håper han tar lærdom

Den svenske langrennsløperen Frida Karlsson var én av deltakerne på det svenske laget i programmet. I en SMS til svenske Expressen skriver hun at hun synes det hele er trist.

– Det er trist, virkelig trist, skriver hun.

TRIST: Den svenske langrennstjerner Frida Karlsson håper Petter Northug tar lærdom etter han ble stanset for råkjøring, og mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.
TRIST: Den svenske langrennstjerner Frida Karlsson håper Petter Northug tar lærdom etter han ble stanset for råkjøring, og mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

– Jeg håper Petter tar lærdom av dette nå. For dette er ikke den Petter jeg har lært å kjenne.

Northug ble stoppet av politiet for råkjøring langs E6 i Ullensaker torsdag kveld. Det ble tatt en blodprøve, da politiet mistenkte at han kjørte i ruspåvirket tilstand.

Det ble også gjort funn av narkotika i hjemmet hans.

Innrømte feil

På sin Instagram-profil innrømte den norske skikongen fredag kveld at han hadde gjort en stor feil.

– I går kveld ble jeg stoppet av politiet i fartskontroll. Jeg kjørte altfor fort, og ble også tatt med på legevakten til blodprøve. I tillegg fant politiet en mindre mengde narkotika hjemme hos meg. Det dreier seg om kokain, skrev han.

– Jeg er fortvilet og redd for hva fremtiden vil bringe, og utrolig lei meg for alle de som jeg nå har skuffet, igjen. Jeg vet at det nå blir en straffesak. Da skal jeg ta ansvar for det jeg har gjort.

Et forbilde

Karlsson har tidligere uttrykt hvordan Northug har vært et stort forbilde for henne som idrettsutøver opp gjennom årene. Til TV 2 har hun tidligere fortalt at hun var fascinert over Northugs evne til å alltid gå sine egne veier.

– Jeg synes det er bra at han letter på stemningen i blant. Jeg synes ikke at det alltid skal være steinseriøst og stereotypisk, slik som det i blant er med langrennsløpere. Vi er alle ulike og har ulike personligheter, og jeg synes det er kult at han fremhever sin personlighet så mye i media. Han fremhever gleden til langrennssporten, og det er det jeg synes er så viktig. For det er derfor vi holder på med denne sporten.

21-åringen inngikk i tidligere en samarbeidsavtale med Northugs sportsbrillemerke.