50 personer smittet på fest – slik var den kaotiske tiden i kulissene

Vestre Aker i Oslo gikk fra å ha full kontroll, til å være bydelen med flest smittede. Da startet en intens kamp mot klokka.

Klokken er rundt 10 fredag formiddag hos smittesporerne i Vestre Aker, og det har vært en relativt rolig morgen. Men når TV 2 er på besøk, går alarmen.

En far har fått påvist smitte, og sønnen har deltatt på et større idrettsarrangement med 110 andre barn.

Men historien starter for to uker siden.

Etter en rolig sommer, ble hverdagen snudd på hodet for smittesporerne i Vestre Aker da hundrevis av unge mennesker hadde deltatt på til sammen fire fester i bydelen.

Situasjonen var kaotisk, og ingen var klar over omfanget.

I Vestre Aker jobber rundt 10 personer utelukkende med å spore opp personer som potensielt kan være smittet med covid-19.

– Vi føler oss innimellom som detektiver som skal klare å løse ting. Spesielt i denne situasjonen som var så stor, sier Kajsa Rosén.

– Komplisert

Hun jobbet egentlig i hjemmesykepleien, men ble flyttet over til smitteteamet da pandemien brøt ut for fullt.

Det hele startet i forrige uke. Etter at en person i bydelen fikk påvist smitte, startet kampen mot klokka for smittedetektivene. Spredt rundt på hjemmekontor måtte de finne ut hvor den smittede personen hadde vært, og hvem vedkommende hadde vært i kontakt med.

INTENSE DØGN: – Den siste uken har vært hektisk, og ganske overveldende til tider, sier leder for smitteteamet Franziska Askeland.
INTENSE DØGN: – Den siste uken har vært hektisk, og ganske overveldende til tider, sier leder for smitteteamet Franziska Askeland. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Det ble raskt klart at den smittede hadde vært på opptil flere fester. Listen med potensielle smittede var lang.

– Ballen begynte rulle, og det ble mer og mer komplisert. Vi var heller ikke innstilt på det, fordi tallene var så lave over lang tid. Samarbeidet ble også tynget på grunn av mangel på opplysninger, sier Franziska Askeland, lederen for smitteteamet, til TV 2.

Kaotisk periode

Det første som skjer ved påvist smitte er å få oversikt over hvem den smittede har vært i kontakt med. Deretter må alle disse kontaktes.

Men i Vestre Aker dukket stadig nye smittede opp, og mange av dem kunne spores tilbake til festene.

SAMARBEID: Franziska og Kajsa er to av rundt ti personer som utelukkende jobber med å spore opp smittede personer.
SAMARBEID: Franziska og Kajsa er to av rundt ti personer som utelukkende jobber med å spore opp smittede personer. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Jeg jobbet hele tiden med å få oversikten, men det stemte ikke overens. Det var så mange som ble innblandet, og de ga oss forskjellige opplysninger. I tillegg ringte telefonen i ett sett, sier Rosén.

Resultatet etter festene er så langt 50 smittede. 224 nærkontakter har blitt sporet opp.

Utfordringer

Som regel blir alle nærkontakter henvist til testing. I hvilken grad man har vært i kontakt med den smittede, avgjør om man kan gå på jobb og skole eller ikke.

– Folk reagerer veldig ulikt når de får beskjeden. Noen bli bekymret, og tenker: «hvordan skal dette gå». Andre er mer forberedt, forklarer smittedetektivene.

MYE JOBB: Å spore opp mulige nærkontakter er en krevende jobb. – Jeg jobbet hele tiden med å få oversikten, men opplysningene stemte ikke, forteller Kajsa.
MYE JOBB: Å spore opp mulige nærkontakter er en krevende jobb. – Jeg jobbet hele tiden med å få oversikten, men opplysningene stemte ikke, forteller Kajsa. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Men det er ikke alltid like lett å få tak i folk.

– Vi ringer gjentatte ganger, legger igjen beskjeder og sender melding. Hvis dette ikke fungerer, tar vi i bruk sosiale medier. Vi må snuse opp om noen har samme bostedsadresse, om det finnes noen kjærester, forklarer Askeland.

Underveis i prosessen passer de på å jevnlig kontakte de smittede.

– Mange sitter hjemme og er redde. Så den telefonsamtalen hvor vi spør hvordan det går, kan bety veldig mye, sier Rosén.

I karantene

Etter hektisk møtevirksomhet, er situasjonen på idrettsarrangementet mer avklart.

I påvente av testsvar på ble det bestemt at guttens kohort på 20 personer settes i karantene.

STOLT: Franziska Askeland er svært stolt over teamet sitt, og imponert over den jobben de legger ned.
STOLT: Franziska Askeland er svært stolt over teamet sitt, og imponert over den jobben de legger ned. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Utfordringen er at når vi har et så stort volum, må alle som skal testes testes raskt. Og alle som skal i karantene må få vite det raskt, forklarer Askeland.

Etter å ha lært fra forrige ukes utbrudd, innser smittedetektivene at det nye utbruddet vil være lettere å håndtere.

– Vi er et godt team med drevne folk som holder hodet kaldt og jobber som de skal, sier Askeland.